Tvrdý souboj o Senát v Praze: Expremiér vyzve exprimátora, uspět chce i Marvanová

Tomáš Hudeček a Vladimír Špidla

Volby by vyhrálo ANO

Letošní senátní volby slibují obzvlášť zajímavý střet na jihovýchodě hlavního města. Na Praze 11 se v senátním obvodu 19 utkají například bývalý premiér Vladimír Špidla, exprimátor Tomáš Hudeček, o přízeň voličů se bude ucházet také známá pražská radní Hana Marvanová či současný senátor Ladislav Kos.

Vladimír Špidla (ČSSD) byl v letech 2002 až 2004 premiérem, následně se z drobnohledu veřejnosti postupně vytrácel. Dělal například poradce předsedovi vlády Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD), na symbolickém 25. místě pak své sociální demokraty podpořil na kandidátce do loňských sněmovních voleb.

Nyní zahájil plnohodnotný politický návrat. Letos bývalému evropskému komisaři vyšla kniha „Špidla aneb Zdroje jsou“, kde jej zpovídá Luboš Beniak. Právě výrok „zdroje jsou“ slouží jako heslo Špidlovy kampaně pro boj o Senát. Je velmi aktivní na Facebooku, kde kritizuje zejména současnou vládu. Před nedávnem ve vysílání CNN Prima NEWS vyzýval Fialu a spol. ke zvýšení některých daní.

„Vláda zničila své daňové příjmy. Není ochotna si uvědomit, že její původní koncepce byla od začátku chybná. A logicky bude situaci čím dál méně zvládat,“ napsal například na svém Facebooku.

Jedná se o kandidáta se zřejmě největšími zkušenostmi. Problém je, že značka ČSSD poslední roky netáhne, a to především v Senátu, kde mají sociální demokraté již jen tři dosluhující zástupce. Strana má navíc ve srovnání se zbytkem republiky v Praze podprůměrnou podporu.

Exprimátor navzdory své bývalé straně

Zajímavým politickým návratem je také kandidatura bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka. Magistrát řídil od roku 2013 a skončil poté, co jeho TOP 09 překvapivě prohrála s hnutím ANO ve volbách v roce 2014. Poté z politiky vymizel a dokonce čelit obvinění a obžalobě v rámci kauzy kolem karty Opencard. V roce 2021 byl však osvobozen a dokonce se od ministerstva spravedlnosti dočkal omluvy za nezákonné stíhání.

Hudeček vede aktivní kampaň na sociálních sítích. Překvapivé je, že ve volbách jde proti své bývalé straně. Kandiduje jako nestraník. „Rozdíl mezi nestranickým a stranickým kandidátem je ten, že straníka vysílá do voleb jeho strana, nestraníka vysílají do voleb svými podpisy občané,“ sdělil svým podporovatelům na Facebooku.

Rozdíl mezi nestranickým a stranickým kandidátem je ten, že straníka vysílá do voleb jeho strana, nestraníka vysílají do voleb svými podpisy občané. Děkuju Vám! 💙

Posted by Tomáš Hudeček on Tuesday, July 19, 2022

Disidentka a pražská radní

TOP 09 v rámci koalice Spolu tak reprezentuje jiná výrazná osobnost. Bývalá disidentka a pražská radní Hana Kordová Marvanová ještě v minulých komunálních volbách hájila barvy hnutí STAN, před těmi letošními však přešla pod hlavičkou TOP 09 a stala se kandidátkou koalice Spolu. Tu zastupuje také ve volbách do horní komory Parlamentu.

V rámci pražské politiky se zaměřovala především na nedostatek bytů, v minulých měsících byla vidět mimo jiné kvůli chystaným krokům proti hlučné hudební produkci v branických ledárnách. Nakonec však pod palbou kritiky z uměleckých sfér uzavřela s pořadateli koncertů dohodu.

Těžký souboj pro současného senátora

V souboji s významnými osobnostmi bude mít těžkou práci obhájit svůj mandát senátor Ladislav Kos, který před šesti lety v druhém kole porazil bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO). Před šesti lety kandidoval s podporou svého Hnutí pro Prahu 11, Pirátů, KDU-ČSL a Zelených. Nyní za ním stojí Hnutí Pro Prahu 11, Zelení a Senátor 21. „Prosazuji práva občanů na zdravé životní prostředí,“ píše na sociálních sítích.

Za SPD půjde v Praze 11 podle mluvčí strany Barbory Šťastné do voleb architekt a urbanista Milan Urban. Dalším ohlášeným kandidátem je odborník na bezpečnost David Bohbot za Svobodné a kandidáta nasadí také Hnutí PES, které vzešlo z hnutí Chcípl Pes protestujícího proti anticovidovým opatřením.

Volby se uskuteční 23. a 24. září a současně s nimi budou lidé vybírat zástupce do magistrátního zastupitelstva a zastupitelstev městských částí.

Tagy:
politika TOP 09 ČSSD volby Vladimír Špidla Hana Marvanová Praha Tomáš Hudeček Senát Parlamentu ČR Volby do Senátu Parlamentu České republiky Ladislav Kos