Zdaňme krizové zbohatlíky. Vláda by měla změnit systém a převzít ČEZ, má jasno Špidla

K věci (802)

Nejsilnějším lékem na zvládnutí aktuální ekonomické a energetické krize by byla cíleně mířená pomoc a zavedení progresivní sektorové daně z nadměrného zisku. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl bývalý předseda vlády Vladimír Špidla. ODS podle něj v minulosti vytvořila rámec, ve kterém nelze občanům jednoduše pomáhat.

Poslední volební průzkum ukázal, že by ze sněmovny vypadli KDU-ČSL a Starostové, do Thunovského paláce by se naopak vrátili sociální demokraté. „Myslím si, že to signalizuje změnu trendu. Výzkumy ale mají určitou míru přesnosti, jednoduchý úsudek se tak udělat nedá,“ řekl Špidla. Vzestup ČSSD považuje spíš za efekt aktuální situace než její politiky.

Podle předsedy strany Michala Šmardy jedinou věcí, jež musí ČSSD udělat, je omluva za chyby a slib, že už se nebudou opakovat. S tím však Špidla nesouhlasí. „To samozřejmě nestačí. Důležité je, abychom se jako sociální demokrati vrhli do politického zápasu,“ pronesl. „Jediná metoda, která je v politice zásadní, je bojovat za svoje hodnoty, v případě ČSSD za základní sociálnědemokratické cíle. Tam, kde je problém, tam, kde je konflikt, mají být Sociální demokraté,“ konstatoval bývalý šéf ČSSD a dodal, že pád jeho strany zapříčinil hlavně dlouhý pobyt ve vládě.

„ČSSD dokázala v rámci vlády posunout tu agendu směrem k sociální demokracii. Domáčkla Andreje Babiše, aby převzal její principy. My jsme ale byli výrazně slabší partner. A jak to tak bývá, výhody vždycky shrábne ten silnější,“ vracel se v čase Špidla.

Řešením je sektorová daň

„Současná vláda hodlá svou hlavní antiinflační politiku založit na nízkých mzdách a chce, aby to zaplatili zaměstnanci. Odmítá, aby to alespoň z části platili ti, jejichž ramena jsou silná,“ pravil kriticky Špidla. Podle jeho názoru by se měla zavést zvláštní sektorová daň na mimořádné zisky pro právnické osoby. „V každé takovéto době existují ‚krizoví zbohatlíci‘. Bylo by na místě je zdanit.“

Průzkum společnosti PAQ Research odhalil, že počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl z loňských devíti procent na současných 16. Vláda nedělá dost pro to, aby nenechala lidi padnout do chudoby, myslí si Špidla. „Ona ani nemůže. Je to vláda politicky dominovaná ODS a její posvátná mantra je, že se nebudou zvyšovat daně. Tím si vytváří rámec, ve kterém tuto situaci zvládnout nemůže.“

„Vláda by měla jít cestou k převzetí ČEZ. Tím by se dostala přímo k tvorbě cen. V případě tak velkého uskupení jako jsou právě České energetické závody, by se to projevilo v celém systému,“ uvedl. Nebál by se ani toho, že by celý proces měl trvat příliš dlouho. „Je mimořádná situace. Moje zkušenost mi říká, že v takových časech jde všechno mnohem rychleji, než by si člověk myslel.“

Špidlovi vadí také nedostatečně cílená pomoc. „Celkový administrativní systém je dlouhou dobu budován pod principem kulturní hegemonie pravice, která má obavu, aby se nepředala. Následkem toho, že se zneužívaly sociální dávky, což sice představovalo asi 0,003 procenta HDP, se vytvořil systém, aby bylo mimořádně obtížné se k tomu dostat. Systém teď není schopný lidem pomáhat,“ měl jasno.

Existuje potřeba Sociální demokracie

Před blížícími volbami do zastupitelstev obcí uzavřelo ČSSD v několika volebních okrscích koalici se Stranou přímé demokracie. Špidla to nepovažuje za dobrý nápad. „Jít s SPD je hrubě proti sociálnědemokratickému přesvědčení a nemůže to vést k úspěchu,“ řekl.

Vladimír Špidla letos kandiduje do senátu, kde má ČSSD jen tři mandáty. „Musíme počkat na volby. Atmosféra se určitým způsobem mění a já si všímám, že existuje jakási kulturní potřeba Sociální demokracie,“ hodnotil šance strany. „Na podzim i přesto, že se ČSSD do sněmovny nedostala, jsem měl hodně preferenčních hlasů. Navíc mě požádala místní organizace v Praze 4, abych kandidoval do senátu. Uvnitř Sociální demokracie se to setkalo s kladným ohlasem, takže jsem ten mandát převzal,“ dodal.

Eventuální vznik levicové vlády považuje Špidla za běh na dlouhou trať. „Obnovení levice po minulých parlamentních volbách zabere určitě víc času než jen do voleb následujících,“ uzavřel Špidla.

Tagy: