Marvanová: Žádné koncerty zakazovat nechci. Na tahu jsou pořadatelé, ať navrhnou řešení

Hana Marvanová

Boj o kulturu v Praze

K výraznému omezení živých koncertů v Praze by nemělo dojít. Na úterní schůzce se na tom dohodla radní Hana Marvanová (STAN) se zástupci pořadatelů. Pro CNN Prima NEWS pak potvrdila, že pořadatelé by měli přijít s návrhy, jak omezit hlučnost vystoupení především v diskutovaných Ledárnách Braník. Konečná dohoda by podle pořadatelů měla být stvrzena ve středu.

Petice desítek pořadatelů a umělců, která tvrdila, že Marvanová chce „vypnout“ kulturu v Praze se pražské radní velice dotkla. Především vzhledem k její minulosti, jelikož před revolucí jako právnička úzce spolupracovala s perzekuovanou undergroundovou scénou včetně legendárních The Plastic People of the Universe. Svůj postoj proto pořadatelům vysvětlovala na úterní schůzce.

„Na prvním místě jsem jim vyvrátila informace, které nepravdivě šíří ve své petici, že chceme zakazovat kulturu. Uznali, že to tak není. Proč zrovna já bych chtěla zakazovat koncerty? Vysvětlila jsem jim, že řešíme jenom problém Ledáren a chceme primárně, aby oni sami udělali vhodná opatření. Dáváme přednost samoregulaci, ta avizovaná vyhláška je pouze reakcí na to, kdyby to nešlo. Ale ani vyhláška by neměla směřovat k žádnému zakazování koncertů, ale právě k technickým opatřením, aby sami pořadatelé omezili hlučnost,“ vysvětlila Marvanová pro CNN Prima NEWS.

Poukazovala i na svou minulost, kdy bránila undergroundové umělce před perzekucemi. „Svým životem jsem, myslím, prokázala, že nejsem pro žádné zákazy, a pořadatelé přislíbili, že uvedou na pravou míru nepravdivé informace, které o mně šířili. Vydáme společné prohlášení, které vyjadřuje vůli z jejich strany, a ve středu doručí konkrétnější návrh, o kterém se bude dál jednat, aby sami pořadatelé přispěli technickými opatřeními, aby ten hluk byl pro obyvatele snesitelnější, protože to doposud neřešili,“ vysvětlila radní s tím, že se jedná o normální trend i v západních metropolích.

Zda bude tedy zastupitelstvo o vyhlášce ve čtvrtek jednat, záleží podle Marvanové právě na pořadatelích, s jakými návrhy řešení ve středu přijdou. „Pokud tady bude závazek z jejich strany, že to budou chtít aktivně samoregulací řešit, tak my nebudeme mít důvod přijímat žádnou vyhlášku. Ale vyhláška nemá za cíl nic zakazovat, ale stanovovat limity. Pokud budou limity dodržovat dobrovolně, tak není potřeba nic regulovat,“ doplnila Marvanová pro CNN Prima NEWS.

Omezování kultury se nechystá, potvrzují pořadatelé

Napjatou situaci v úterý uklidňovali již sami pořadatelé, kteří potvrzují slibné jednání s vedením města. „Byli jsme ujištěni, že opravdu žádné zakazování či omezování kultury není nikomu z přítomných radních blízké, čili je tady ochota obou stran vést jednání, které by mohlo vyústit zítra v nějakou dohodu o samoregulaci, kdy my přijdeme s tím, co můžeme zlepšit, abychom okolí méně zatěžovali a vyšli vstříc i některým stěžovatelům,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS pořadatel festivalu Metronome David Gaydečka.

„Pokud se dohodneme, myslím, že by to bylo pro obě strany přijatelnější než nějaká restriktivní opatření. Je tady naděje, že naše obava může opadnout, potvrdí se to zítra, až si podáme ruku a dohodneme se na krocích, které můžeme sami udělat. My pořádáme Metronome příští týden a budeme se také starat, aby některé scény nehrály až do pozdních večerních hodin,“ doplnil.

Proti hlasité produkci bojuje především iniciativa Hluk z Prahy 4. Tvrdí, že Ledárny doposud neučinily dostatečná opatření, která slibovaly. „Pořadatel místo toho, aby opravdu přijal nějaká účinná protihluková opatření, o nich jen mluvil. Zaplatil si měření, ale jeho hodnoty nekorespondují s měřením najatým Magistrátem, a to o dost,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Miloš Závora z iniciativy. „Dovedete si představit co prožívají lidé v domě necelých 200 metrů od obrovského podia?“ ptal se Závora.

Tagy: