Facelift balkonu. Opláštěte ho dřevem ze Sibiře

Tradiční balkony mají opláštění obvykle z klasických plotovek. Co to ale zkusit jinak? Horizontální opláštění vyhotovené materiálem ze sibiřského modřínu vypadá skvěle, jeho výroba není pracná a dřevo ze Sibiře vydrží mnohem déle než v Česku rostlý smrk. Při využití konstrukčních vrutů jde o kombinaci, která vám na balkoně bude dělat radost mnoho let.

Původní plaňky odstraňte a kovou konstrukci ošetřete ocelovým kartáčem. Jde o to sundat rez. Pak můžete kov natřít odolnou barvou. Doporučuje se použít výrobky, které v sobě kombinují výhody základní i finální barvy. Nátěr nechte do druhého dne zaschnout.

Ke sloupkům kovové konstrukce připevněte desky ze sibiřského modřínu. Stačí dva a půl centimetru tlusté. Šířku si můžete zvolit podle vlastního vkusu, délku podle rozměru kovového zábradlí. Desky můžete šroubovat samořeznými šrouby, které prořežou jak dřevo, tak ocel. V kovu je ale lepší předvrtat otvory o příslušném průměru. Vodováhou změřte, zda jsou desky v rovině.

Na takto upravené sloupky můžete připevnit desky, které budou tvořit samotné opláštění. Použijte konstrukční vruty z nerezu. Dřevo se pak nemusí předvrtávat, navíc nerezaví. Samotné desky ze sibiřského modřínu upravte tak, aby byly nahoře i dole zaoblené. Nebude se na nich držet voda. Rozměřte si mezery mezi jednotlivými deskami tak, aby byly všude stejné.

Na vrchní desku přijde přidělat úchopová lať. Je dobré, pokud bude mít z čela vyfrézovanou okapničku. Takto upravené deska je příjemná na úchop, navíc brání zatékání vody. I na její uchycení použijte nerezové vruty. Pokud jste použili sibiřský modřín, nemusíte ho už dál nijak povrchově upravovat. Je totiž odolný proti škůdcům i hnilobám. Ostatní dřeviny je nutné ošetřit kvalitní lazurou, a to v několika vrstvách. Použít můžete tuzemský modřín, borovici i smrk. Počítejte ale s nižší životností opláštění i jeho častější údržbou.

Tipy a triky:

  • Konstrukční vruty mají obvykle torxovou hlavu. Nezapomeňte si proto pořídit i vhodný šroubovací nástavec.
  • Desky na opláštění balkonu si pečlivě vybírejte. Vyřaďte ty, které mají vypadlé suky, jsou prasklé nebo deformované.
  • Sibiřský modřín ponechaný bez povrchové úpravy časem získá šedou barvu.
  • Všechny plochy desek, kde by se mohla držet voda, udělejte zaoblené.
  • Montáž opláštění zvládnete i v jedné osobě. Místo parťáka vám poslouží truhlářské svěrky, kterými si desky při šroubování přidržíte.
Tagy:
dřevo rekonstrukce balkon opláštění sibiřský modřín