Facka na Oscarech: Spor mezi Smithem a Rockem se táhne léta. Herce utěšovali kolegové

Herec Will Smith na Oscarech nafackoval komikovi Chrisu Rockovi, který předával ocenění za nejlepší celovečerní dokument. Pronesl několik žertů na účet Smithe a jeho manželky.

Will Smith dal facku komikovi

Nedělní předávání Oscarů se neobešlo bez skandálu. Herec Will Smith, který byl oceněn zlatou soškou ze nejlepší herecký výkon v hlavní roli, během ceremoniálu uhodil Chrise Rocka poté, co komik žertoval o jeho ženě. Incident se stal hitem sociálních sítí.

Chris Rock si dělal legraci z nemoci, kterou trpí Jada Pinkett Smithová: „Jade, miluju tě, G. I. Jane 2, nemůžu se dočkat, až to uvidím.“ Americká herečka už v roce 2018 přiznala, že jí byla diagnostikována alopecie. O ztrátě vlasů a ochlupení, které choroba způsobuje, se často vyjadřuje na sociálních sítích.

Will Smith poté došel na pódium a komika udeřil do obličeje. Následně na překvapeného Rocka dvakrát zakřičel: „Neber si do svojí hnusný huby jméno mojí manželky!“ Během reklamní pauzy pak herce uklidňovali kolegové včetně Denzela Washingtona či Bradleyho Coopera. Později toho večera byl Smith vyhlášen jako nejlepší herec v hlavní roli, a získal tak svého prvního Oscara.

Zlatou sošku obdržel za roli otce tenisových hvězd sester Williamsových. „Richard Williams byl urputným ochráncem svojí rodiny,“ řekl Smith při děkovném proslovu zjevně s odkazem na incident, který podle médií atmosféru v sále Dolby Theatre výrazně poznamenal.

Herec se pak omluvil americké filmové akademii a vyjádřil naději, že jej pozve i příští rok. Reakce Smitha mohla být způsobena vyústěním dlouhodobějšího sporu. Nebylo to totiž poprvé, kdy Rock žertoval na účet hercovy manželky.

Legraci si z ní udělal i na předávání Oscarů v roce 2016. Tehdy ceremoniál bojkotovala, protože většinu nominovaných herců tvořili běloši. Právě Will Smith tehdy pro leckoho překvapivě nebyl nominován za hlavní mužskou hereckou roli ve filmu Diagnóza. V roce 2018 si Rock do rodiny Smithových rýpnul znovu. Když Smith popřál na sociálních sítích své bývalé ženě Sheree Zampinové, komik označil Jadu za tolerantní manželku.

O tom, zda byla Smithova reakce během nedělního večera přiměřená, se již vášnivě diskutuje na sociálních sítích a názory uživatelů se různí. Objevuje se i teorie, že byl celý incident předem domluvený a nahraný.

Kompletní seznam vítězů Oscarů najdete pod tímto odkazem.

Tagy:
film Oscar kultura herec filmy USA Will Smith Ceny Oscar Chris Rock Jada Pinkett Smithová