Kim Čong-un jako akční hrdina. V propagandistickém klipu dohlíží na test balistické rakety

Kim Čong-un v propagandistickém dohlíží na test balistiké rakety

Severní Korea natočila video, za které by se nemusela stydět ani světová filmová studia

KLDR vyzkoušela „nový typ“ mezikontinentální balistické střely a natočila k tomu video, za které by se nemusela stydět ani světová filmová studia. Hlavním hrdinou propagandy se stal severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Kim Čong-un údajně na test balistické rakety sám dohlížel. Severokorejská televize zkoušku doprovodila propagandistickým videem, ve kterém vůdce země v černých slunečních brýlích připomíná americké akční hrdiny.

Kim si v jednom ze záběrů sundá brýle, podívá se do kamery a souhlasně přikývne. Další scéna ukazuje vojenské představitele, jak křičí při stisknutí tlačítka, které vyšle raketu do vzduchu. Tento okamžik je zachycen z mnoha různých úhlů. Poté následuje pohled na jásání Kima a jeho podřízených.

Posedlý kinematografií

Čtvrteční odpálení znamenalo pro zemi první test mezikontinentální balistické rakety od roku 2017. Střela dosáhla maximální výšky 6248 kilometrů. Během 67 minut letu urazila 1090 kilometrů, než se zřítila do japonských vod. Start sledovaly také armády v Japonsku a Jižní Koreji.

Záliba ve filmech je patrně rodinnou tradicí severokorejského vůdce. Podle BBC byl Kimův otec Kim Čong-il velkým fanouškem kinematografie a vlastnil více než 20 tisíc filmů a DVD. V sedmdesátých letech minulého století dokonce podle deníku Guardian nařídil únos jihokorejského režiséra Sin Sang-oka, aby pomohl rozvoji severokorejského filmového průmyslu.

Tagy: