Falešné peníze tisknou i kreslí pastelkami. Která česká bankovka se padělá nejčastěji?

Padělané peníze - ilustrační foto

Peníze padělají desítky lidí ročně

Každý rok se objeví desítky lidí, kteří se rozhodnou padělat peníze. Některé z nich odhalí obchodníci, zbytek kontrolní mechanismy v bankách. A která česká bankovka je padělaná nejčastěji?

Muž z Plzeňska se nedávno rozhodl řešit svou složitou finanční situaci paděláním peněz na běžné domácí tiskárně. Narazil až ve chvíli, kdy je chtěl uložit na bankovní účet a vkládal je do bankomatu.

Obdobný, ale přitom jiný případ se stal v Jirkově v severních Čechách. Muž tam před svým odhalením v roce 2016 zvolil poměrně pracnou cestu. Každou vytištěnou bankovku totiž ještě dokresloval pastelkami. Na lipový květ pak používal zlatěnku. „U eura a dolaru jsou padělky mnohem lepší,“ podotýká expert na ochranu platidel České národní banky (ČNB) Jiří Rott.

Nejčastěji padělanou bankovkou je dvoutisícovka, následuje tisícovka a pětistovka. „Z hlediska kvality padělky rozdělujeme do pěti stupňů, kdy první stupeň je velmi zdařilý. Padělky českých bankovek se většinou pohybují ve třetím nebo čtvrtém stupni,“ říká Rott.

Každý rok se do ČNB dostane zhruba 1 500 padělků, po pachatelích pak pátrají policisté. „Letos evidujeme 383 případů padělání měny, loni 738 a rok předtím 725 případů,“ doplňuje mluvčí policejního prezidia David Schön. Padělání je přitom trestný čin, u něhož hrozí až pětiletý trest.

Tagy: