Fanatická přívrženkyně, klaun i agresivní moderátorka. Kdo stojí v čele ruské propagandy?

Dmitrij Peskov

Kdo stojí v čele ruské propagandy?

Šéfka televizní sítě Russia Today, moderátorka televizní stanice Russia-1, dříve respektovaný nezávislý novinář či tiskový mluvčí Putina a ministerstva zahraničí. Přesně to jsou lidé blízcí Kremlu, kteří jsou známí hlásáním propagandy. Ruský novinář Alexandr Morozov v pořadu Nový den přiblížil, co jsou tito lidé zač a jaký vztah mají s prezidentem Vladimirem Putinem.

Na vrcholu propagandistické pyramidy stojí dvojice mluvčích. Za známého lháře je považován „druhý hlas Vladimira Putina“ Dmitrij Peskov. „Pochází z rodiny sovětského diplomata. Má dobré vzdělání, hovoří anglicky a turecky, vystudoval východní institut. Mohl mít dobrou diplomatickou kariéru, nakonec se však stal tiskovým tajemníkem a do historie vstoupí jako člověk, který říká ‚no comment‘,“ přiblížil Morozov. Následně doplnil, že ve složitých situacích, kdy pravda není na straně jeho šéfa, Peskov bez skrupulí realitu skrývá.

Mezi další hlasité propagátory patří mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Ta mnohdy dostává více prostoru než samotný ministr Sergej Lavrov. „Vytvořila si dobrou image. Hovoří tvrdě, ale umí i žertovat. Je zřejmé, že se líbí nejen Lavrovovi, ale i Putinovi, jako veřejná mluvčí. Mezi její hlavní charakteristiky patří to, že hovoří velmi agresivně, napadá a jde do konfliktu,“ popsal novinář.

Doplnil, že Zacharovová se neustále velmi ostře vyhrazuje vůči Západu. „Tvrdí o něm, že má velmi špatné politické úmysly. Díky těmto vlastnostem postupovala výše. Určitě se jedná o fanatickou přívrženkyni Putina, sdílí jeho myšlenky a návrhy,“ dodal.

Pro Rusy je blázen

Často se zmiňuje také jméno Vladimira Solovjova, dříve nezávislého novináře, dnes žurnalistické hlásné trouby. „Je potřeba říci, že Solovjov hrale roli klauna a jedná se o vědomou roli. Vše, co říká, je záměrná herecká etuda. Možná je i lídrem kremelské klauniády. Má však málo posluchačů, i Rusové ho už vnímají jako naprostého blázna,“ shrnul Morozov.

Značnému vlivu se těší také moderátorka televizní stanice Russia-1 Olga Skabejevová. „Nezdá se mi, že by měla blízký vztah s Putinem. Ale je agresivní, ve tváři má vždy vepsané napětí. Pokaždé, když moderuje, se snaží hrozit nebezpečím. Charakteristické pro ni je, že svět rozděluje na ‚nás‘ a nepřátele,“ vysvětlil novinář.

Mezi poslední z nejvýraznějších tváří ruské propagandy se řadí šéfka televizní sítě Russia Today Margarita Simonjanová. „Když začínala, byla talentovanou novinářkou. Následně se stala manažerkou v médiích a vědomě se postavila do čela propagandy. Zhruba před 15 lety vznikla Russia Today jako stanice měkké síly. Před deseti lety dosáhla velkého úspěchu. Margarita je nadále u Putina velice oblíbená, dostává od něj obří peníze za svou práci,“ dodal novinář s tím, že peníze z reklamy Simonjanová ukládá do soukromé společnosti, kterou vyšetřoval také Alexej Navalnyj.

Tagy:
válka Vladimir Putin propaganda podpora Nový den pořady CNN Prima NEWS Dmitrij Peskov Rusko Sergej Viktorovič Lavrov Marija Vladimirovna Zacharovová Moskevský Kreml Alexej Anatoljevič Navalnyj Vladimir Solovjov Alexandr Alexandrovič Morozov