Farský se vzdá poslaneckého mandátu. Nechce komplikovat fungování vlády a hnutí STAN

Jan Farský

Farský se vzdá poslaneckého mandátu

Poslanec Jan Farský (STAN) se vzdá poslaneckého mandátu. Oznámil to ve čtvrtek po půlnoci na Twitteru poté, co ho k rezignaci vyzvalo předsednictvo hnutí. Farský čelí kritice za půlroční stáž v USA, kterou chtěl absolvovat současně s výkonem své poslanecké funkce.

„Nechci komplikovat fungování vlády a našeho hnutí STAN. A tak vyslyším výzvu našeho předsednictva a složím mandát poslance,“ uvedl Farský.

K odchodu z postu poslance ho vyzvalo předsednictvo, které o tom informovalo v tiskové zprávě. Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka hnutí situaci kolem nepřítomnosti Farského v Česku podcenilo.

Farský začátkem minulého týdne oznámil, že Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a že získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a pozice šéfa klubu STAN a přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová hlasování. Do Spojených států odletěl o víkendu. Opoziční politici obvinili Farského z pohrdání voliči, ale i podle představitelů vládních stran bylo jeho rozhodnutí špatné. Kritizoval ho i předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Předsednictvo STAN vyzvalo Farského, který se jednání na dálku zúčastnil, k odchodu ze Sněmovny po tříhodinové schůzi, uvedla mluvčí STAN Sára Beránková.

Podle Gazdíka byla debata „extrémně složitá“, protože Farský pro STAN mnoho udělal. „Uvědomujeme si ale, že jsme situaci kolem jeho nepřítomnosti podcenili, a omlouváme se za to našim voličům – a vlastně i Janu Farskému, kterému jsme nebyli dostatečnou vnitřní opozicí,“ uvedl.

Předseda STAN Vít Rakušan označil rozhodnutí za velmi složité, protože si Farského lidsky i profesně nesmírně váží. „Jako první místopředseda mi byl několik posledních let oporou. O to víc si cením toho, že Honza naši výzvu v zájmu zachování důvěry ve STAN i v politiku jako takovou vyslyšel,“ poznamenal.

Farský motivaci absolvovat stáž ve Spojených státech zdůvodnil úsilím o získání vědomostí, nadhledu a kontaktů, které by pak po zbylé tři a půl roku poslaneckého mandátu zúročil. „Chtěl bych se omluvit všem, které svým odstoupením zklamu, a poděkovat všem, kteří mě v mém rozhodnutí podporovali," uvedl.

Farský získal ve volbách silnou podporu

Postup Farského ocenil předseda lidovců a místopředseda vlády Marian Jurečka. Za rozhodnutí, které podle něj nebylo lehké, Farskému poděkoval. „Byť jsem spíše doufal, že se rozhodne stáž ukončit a věnovat se naplno práci poslance,“ napsal na Twitteru. „Pro Sněmovnu je jeho odchod ze Sněmovny v tomto období ztrátou dobrého poslance. Doufám, že z politiky neodchází trvale,“ dodal.

Farský při oznámení svého odjezdu zmínil, že ji vedle Rakušana probíral také s premiérem Fialou, který ho podpořil. Fiala to ale odmítl. „Pan poslanec mě informoval o svém úmyslu do USA odjet a využít tohoto stipendijního pobytu. Sdělil, že se bude účastnit všech podstatných hlasování ve Sněmovně. Já to vzal na vědomí, žádnou radost z toho postupu nemám. Jsem si vědom všech problémů, které z toho vyplývají. Věřím, že si je toho vědom i pan Farský,“ dodal.

Podle webu HlídacíPes Farský věděl již několik měsíců před volbami, že byl na několikaměsíční stáž přijat. Farský serveru řekl, že se rozhodl jí zúčastnit až loni v prosinci.

Ve volbách Farský získal silnou podporu voličů, jako lídr kandidátky v Libereckém kraji dostal 32,7 procenta přednostních hlasů. Jeho místo ve Sněmovně zaujme ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko (STAN).

Tagy: