Fenix Group a.s. v roce 2021: nejlepší výsledek za celou dobu existence firmy

Tržby celé skupiny Fenix Group a.s. za rok 2021 dosáhly výše 1,932 mld. Kč a proti roku 2020 (1,602 mld. Kč) se zvýšily o 20,4 %. Loňský rok tak byl z hlediska tržeb absolutně nejlepší v celé historii firmy. Zisk celého holdingu byl v loňském roce 196 mil. Kč a ve srovnání s rokem 2020 narostl o 11 %.

Na rekordních výsledcích se opět výrazně podílel český trh, který je z pohledu objemu tržeb v posledních letech jedničkou celé skupiny. Přesto je společnost Fenix Group nadále silně exportní firmou – své topné systémy exportuje do 69 zemí na 5 kontinentech. V devíti zemích zaměstnává Fenix Group 442 zaměstnanců, z toho v České republice 195. Průměrná měsíční mzda se v české části skupiny Fenix zvýšila o 14,5 % na 44 477 Kč. Pozitivní byla i skutečnost, že růst celkových mzdových prostředků odpovídal růstu produktivity práce.

Holding Fenix má v současnosti své dceřiné společnosti v devíti zemích – kromě České republiky také na Slovensku, ve Francii, Španělsku, ve Velké Británii, Norsku, Německu, Polsku a Srbsku. Většina dceřiných společností dosáhla v roce 2021 svých rekordních tržeb, členům holdingu v České republice, Francii, Španělsku a Polsku. Z TOP 20 trhů rostly prodeje v 18 státech, největší odbytiště pro Fenix představovala loni Česká republika, Francie, Velká Británie, Slovensko, Švédsko, Norsko, Rakousko, Polsko, Německo a Nizozemsko.

„Jak naznačují rekordní výsledky, z pohledu plnění finančních cílů můžeme být absolutně spokojeni. Pozitivní je i skutečnost, že se dařilo naprosté většině našich dceřiných společností. To vytváří do budoucna bariéru před výkyvy na jednotlivých trzích, s nimiž musíme vždy počítat. Radost nám dělal i pokračující růst českého trhu.“ uvedl Ing. Cyril Svozil, ředitel a předseda správní rady společnosti Fenix Group a.s.

„Přesto musíme být v průběhu letošního roku opatrní a důkladně analyzovat měnící se situaci. Nepříznivý vývoj totiž loni zasáhl energetiku, na které jsme bytostně závislí. Nezbytné je proto aktivní vyhledávání nových příležitostí, které nastupující krize určitě přinese. Intenzívně se zaměřujeme na instalace FVE a bateriových úložišť na budovách našich filiálek, nové kapacity v oblasti obnovitelných zdrojů energie plánujeme realizovat i v České republice. Chceme postavit například malou vodní elektrárnu na řece Staříč, na zpevněných plochách našich pozemků budeme realizovat novou FVE s výkonem 990 kWp, instalovat chceme v Jeseníku i SAS kontejnerové bateriové úložiště s kapacitou 1 MW. Jsme přesvědčeni, že dosažitelná a levná energie se spolu s minimalizací potřeby pracovní síly stane klíčovým momentem pro udržení výroby v ČR a v EU.“ dodal Ing. Cyril Svozil.

Dlouhodobá stabilita a silný inovační potenciál se i v loňském roce odrazily v řadě ocenění. Akciová společnost Fenix Group se v soutěži nejlepších českých firem umístila na vynikajícím 17. místě celkového pořadí (ve srovnání s předchozím rokem si tak o dvě příčky polepšila). Společnost AERS s.r.o. získala v rámci této soutěže zvláštní ocenění za inovace (bateriové úložiště HES, využívající second life baterie z elektromobilů). Značka Fenix také obhájila ocenění Superbrand ČR v kategorii B2B.

„Z hlediska investic je pro nás v roce 2022 důležité dokončit výstavbu nového výrobního závodu Fenix na Slovensku, v plánu jsou také drobné investice do výroby v rámci společnosti Fenix s.r.o. v Jeseníku a příprava automatizace a robotizace spojkovny. Připravujeme také výstavbu nového automatizovaného skladu hotových výrobků Fenix a rozšíření výrobních kapacit Fenix Slovensko, firmy Flexel ve Velké Británii, společnosti Fenix Polska, norského Ceilhitu a srbské filiálkyi Elmark.“ uvedla Ing. Kateřina Jezerská, ředitelka Fenix Trading.

„V segmentu bateriových stanic a průmyslových bateriových úložišť budeme nabízet tři základní typy řešení. Bateriové stanice HES, využívající second life baterie z automotive oblasti, vyrábíme a dodáváme s kapacitou od 13,7 do 41 kWh a jejich přednosti ocení zejména majitelé FVE na rodinných domech. Kontejnerová úložiště DES s kapacitou 300 kWh jsou určeny širokému okruhu uživatelů z oblasti výroby, obchodu a služeb, velké špičkovací stanice s kapacitou 600 kWh a více nachází výborné uplatnění v oblasti průmyslu.“ řekl Mgr. Cyril Svozil jr., ředitel společnosti AERS s.r.o

Tagy: