Festival Den architektury zpřístupní místa, kam se veřejnost běžně nedostane

Často chodíme kolem staveb, o jejichž významu nemáme nejmenší tušení. Některé chátrají, jiné se rekonstruují, některé se teprve budují. Festival Den architektury každý rok odhaluje příběhy domů i celých čtvrtí v Česku i na Slovensku. Letos se do projektu zapojilo 102 obcí, ve kterých se koná na tři sta akcí.

Na zájemce čekají nejen návštěvy staveb, ale také filmové projekce nebo tematické procházky. Festival začíná 1. října a potrvá až do 7. října, většina akcí se odehraje o víkendu.

Gočárův kubismus a Loosův funkcionalismus

Letošní ročník také připomene dva významné české architekty, kteří se výrazně zapsali do podoby českých měst. Josef Gočár se proslavil zejména obdivovanými kubistickými stavbami, jako je Dům U Černé Matky Boží na Starém Městě. Organizátoři připravili pro zdejší kavárnu Orient v prvním patře i divadelní představení, které přiblíží architektův život. Otevřou se i další stavby, v Praze je to Škola architektury AVU, kterou Gočár dokončil po svém učiteli Janu Kotěrovi, nebo vinohradský Dům zemědělské osvěty. Další domy se otevřou i v Ústí nad Labem a Hradci Králové.

Dalším architektem, jehož stavby dnes patří k památkově chráněným objektům, je Adolf Loos. Brněnský rodák se proslavil na přelomu 19. a 20. století ve Vídni, následně projektoval i v mladém Československu. V Brně jeho díla připomene tematická procházka a v Praze se otevře Winternitzova vila, kterou zrekonstruovali potomci původních majitelů a je možné ji navštívit během celého roku.

Zajímavou součástí programu jsou procházky po českých městech nebo jejich čtvrtích. Na čerstvém vzduchu návštěvníci poznají místa, kolem kterých běžně chodí bez povšimnutí. Většina lidí totiž nezvedne hlavu, aby si prohlédla budovy výše než k přízemí. Procházky většinou doplňují výkladem architekti, kteří lokality dobře znají. V Brně se tak můžete projít po tzv. Bronxu, v Ostravě po havířské kolonii Bedřiška, kterou se místní rozhodli zachránit před gentrifikací, v Karlových Varech zase po stavbách poválečné architektury včetně hotelu Thermal a Vřídelní kolonády. Procházka v Opavě připomene opomíjené stavby centra a v Praze festival zavzpomíná na historii Karlova náměstí, největšího v České republice. Festival navíc zpřístupňuje množství neznámých objektů v regionech, které bývají veřejnosti uzavřené, ať už se jedná o soukromé nebo technické stavby.

Tagy: