Fiala: Ani decimetr NATO nemůže být ohrožen. Putin nedostane šanci udělat něco dalšího

Petr Fiala

Tisková konference vlády 28.2.2022

Ani decimetr NATO nemůže být ohrožen, uklidňoval Čechy v pondělí po jednání členů vlády s opozicí v Hrzánském paláci premiér Petr Fiala (ODS). Zdůraznil, že Severoatlantická aliance činí všechny kroky k tomu, aby ruský prezident Vladimír Putin neměl šanci udělat nic dalšího, pokud by se rozhodl, že by mu Ukrajina nemusela stačit.

„Hlas, který zaznívá od NATO, je nesmírně silný. Dělá kroky k tomu, aby – pokud by Putina napadlo, že mu Ukrajina nestačí – neměl šanci udělat nic dalšího. Ani decimetr NATO nemůže být ohrožen. Budeme ho bránit všemi prostředky, které máme,“ uklidňoval Čechy v pondělí vpodvečer na tiskové konferenci Petr Fiala.

Zdůraznil, že nikdo ze členů Evropské unie ani NATO v tom nechce Ukrajinu nechat. „Proto od lídrů zemí zaznívají tak silné výroky. Proto jsme přijali nebývale tvrdé sankce, které Rusko silně zasáhnou,“ upozornil Fiala s tím, že v současné době je Evropa nebývale jednotná.

Stejně tak je podle Fialy jednotná i česká politická scéna. V pondělí odpoledne se v Hrzánském paláci sešli vybraní zástupci vlády, šéfové obou parlamentních komor i zástupci opozice. Na tiskové konferenci poté premiér Fiala, šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš společně podpořili Ukrajinu.

„V zahraničí můžeme být silní tak, jak jsme doma jednotní. Všechny instituce dávají najevo jasný a jednotný postoj, který je v těchto časech mimořádně důležitý,“ upozornil předseda vlády. Všichni politici pak společně ocenili aktivitu Čechů, kteří pomáhají ukrajinským uprchlíkům.

Budou moci Češi bojovat za Ukrajinu?

Fiala se vyjádřil i k tomu, zda je pro, aby Češi mohli jít bojovat za Ukrajinu. „Je to nesmírně složité téma, a to politicky, ekonomicky, ústavně i právně. Je to možné individuálně, ale bylo by nezodpovědné, kdybych se vyjádřil ke kolektivní účasti. Prezident kvituje, aby to v individuálních případech bylo možné. V masivnější podobě jsme se s tím zatím nesetkali. Zapojení se například do irské armády je něco jiného, než kdyby šli lidé rovnou bojovat do války. Vláda se s tím musí vypořádat nějakou vnitřní debatou,“ uvedl premiér.

K zapojení do obrany Ukrajiny vyzval cizince ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Češi tak mohou legálně učinit pouze v případě udělení výjimky od prezidenta republiky. Fiala však dodal, že prosí všechny, kteří chtějí pomoci Ukrajině, aby to v současné době udělali prostřednictvím humanitární pomoci. Zdůraznil, že pokud chce jet někdo bojovat přímo do války, jsou tam různé překážky – potřebuje k tomu například výcvik.

Prezident Miloš Zeman v pondělí uvedl, že se staví v principu příznivě k možnosti vydání výjimek pro Čechy, aby mohli bojovat na Ukrajině. Ve čtvrtek o tom bude jednat s Fialou.

Tagy: