Fiala zamířil za Pavlem. Jsme svědky začátku Babišova konce, prohlásil premiér

Prezidentské volby jsou již třetí významnou porážkou Andreje Babiše (ANO) a možná jsme svědky začátku konce jeho politické kariéry. Taková slova volil v sobotu odpoledne po sečtení většiny hlasů druhého kola volebního klání premiér Petr Fiala (ODS). Následně zamířil osobně pogratulovat vítěznému kandidátovi Petru Pavlovi do jeho štábu. Pavel bude novým českým prezidentem po Miloši Zemanovi.

Fiala k vítězství gratuloval nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi. „Vyhrál občanský kandidát. Vyhrály hodnoty, které reprezentoval, a to je mimořádně důležitá zpráva v této mezinárodně ekonomicky složité době. Jsem hrdý na české občany. Děkuji všem za to, že využili svého volebního práva,“ oznámil na tiskové konferenci předseda vlády.

Ten doplnil, že za Pavlem vyrazí přímo do jeho volebního štábu v pražském Foru Karlín, aby mu k triumfu osobně poblahopřál. Vládnoucí koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), kterou Fiala vedl do sněmovních voleb 2021, Pavla společně s dalšími jmenovala za kandidáty, kteří mají její podporu.

Třetí porážka Andreje Babiše

Premiér zároveň promluvil k porážce Pavlova soupeře a bývalého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). „Jde o třetí významnou porážku Andreje Babiše a vypadá to, že jsme svědky začátku konce jeho politické éry v naší zemi. Ale nenechme se mýlit, může to být ještě dlouhé a nepříjemné,“ zhodnotil Fiala.

Šéf vlády doplnil, že Česko má za sebou jednu z „nejhorších a nejodpornějších volebních kampaní v novodobé historii“. „Populismus se zde přímo propojil s extremismem a to je mimořádně nebezpečné,“ zmínil Fiala s tím, že kampaň byla plná lží, vyvolávání strachu a rovněž zpochybňování mezinárodních závazků, čímž odkazoval na slova Babiše v debatě na ČT, že by Polsku neposlal na pomoc vojáky v případě napadení, ačkoliv jsou obě země v NATO. Babiš svůj výrok později korigoval.

Fiala připomněl situace, kdy se objevily například informace o smrti Pavla. Došlo také na výhrůžky smrtí a Babiš a jeho žena Monika dokonce obdrželi nábojnici v zásilce. „To všechno je daleko za hranicí toho, co by mělo být standardem ve slušné a demokratické zemi. Bohužel, naše společnost z té kampaně vychází rozdělená,“ řekl na tiskové konferenci předseda vlády.

Redakce CNN Prima NEWS jako první zveřejnila jméno budoucího prezidenta, a to díky exkluzivní predikci agentur STEM a STEM/MARK. Novým prezidentem se stane Petr Pavel. Měl by získat 58,23 procenta hlasů. Stejně tak volební účast bude podle predikcí opravdu vysoká.

Tagy: