Fiala umocnil střet s Ficem. Víme, kdo je agresor a oběť, notoval si s šéfem slovenské opozice

Premiér Petr Fiala s lídrem slovenské opozice Michalem Šimečkou.v Praze.

Fiala vs. Fico. Česko-slovenské vztahy se výrazně ochladily

Premiér Petr Fiala (ODS) pokračuje ve výpadech směrem ke svému slovenskému protějšku Robertu Ficovi (Směr-SD). Poté, co oznámil přerušení konzultací na vládní úrovni kvůli proruské rétorice šéfa slovenské vlády, se v Praze setkal s jeho arcirivalem, lídrem slovenské opozice a předsedou Progresivního Slovenska (PS) Michalem Šimečkou. Český předseda vlády uvedl, že je pojí fakt, že ví, „kdo je agresor a oběť“.

„Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou na výborné úrovni. V Kramářově vile jsem přivítal Michala Šimečku, se kterým se shodujeme v otázkách zahraniční politiky, víme, kdo je agresor a kdo je oběť a taky víme, komu je nutné pomáhat,“ napsal po schůzce Fiala.

Český premiér zároveň dodal, že se se Šimečkou shodl i na dalších věcech, kde je potřeba mezi Čechy a Slováky udržet dialog. „Shodli jsme se také na tom, že naše země mají řadu společných zájmů a projektů, například v energetice nebo dopravní infrastruktuře. Je v zájmu nás všech, aby Češi a Slováci spolupracovali a rozvíjeli vzájemné vztahy,“ komentoval předseda vlády.

ČTĚTE TAKÉ: Fico nás izoluje, zuří slovenská opozice. Babiš s Okamurou se naopak ostře pustili do Fialy

Slova chvály k jednání měl i slovenský opoziční předák, který Fialu označil za „velkého přítele Slovenska a zodpovědného evropského státníka“. „Tlumočil jsem mu jeden hlavní odkaz – Slovensko není jen Robert Fico. Obrovské množství lidí na Slovensku má jasné proevropské a prozápadní myšlení, váží si našeho partnerství a přistupuje zodpovědně k tomu, co se děje v našem sousedství, včetně pomoci Ukrajině,“ uvedl po setkání Šimečka.

„Vztahy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou jsou tak hluboké a důležité, že je nesmí ohrozit žádná vláda. Chápu upřímný signál, který nám vyslala česká vláda, i to je přece úlohou nejbližších partnerů. Jsem si úplně jistý, že společnými silami překonáme i tento náročný okamžik a osobně jsem připraven udělat všechno pro to, aby naše vztahy prosperovaly,“ komentoval dále Šimečka.

Trhlina na vztazích mezi nynějšími vládami bývalých federálních partnerů se naplno projevila v tomto týdnu. Fiala totiž za českou vládu oznámil přerušení konzultací se svými slovenskými protějšky. Zdůvodnil to proruskou a protiukrajinskou rétorikou Roberta Fica, respektive jeho ministrů.

Kupříkladu šéf slovenské diplomacie Juraj Blanár se v minulém týdnu v turecké Ankaře setkal s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Fico navíc po českém oznámení prohlásil, že Fiala ničí česko-slovenské vztahy proto, že podporuje válku na Ukrajině.

Tagy:
Slovensko Petr Fiala Kramářova vila Robert Fico Česko Praha Progresívne Slovensko Vláda ČR Michal Šimečka