Fiala ve středu zamíří do Izraele. Setká se s Netanjahuem i prezidentem Herzogem

Petr Fiala (ODS) v letním speciálu pořadu 360°

Premiér Petr Fiala navštíví Izrael

Český premiér Petr Fiala by ve středu měl společně s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem letět do Izraele, uvedla v úterý rakouská agentura APA s odvoláním na úřad kancléře. Sám Nehammer cestu posléze potvrdil na sociální síti X, na české straně tak poté učinil i mluvčí vlády Václav Smolka. Cílem cesty je „ukázat solidaritu s izraelským lidem“.

Smolka českým médiím sdělil, že se Fiala v Izraeli setká s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a také prezidentem Jicchakem Herzogem.

Cestu má český premiér absolvovat s Nehammerem. „Ve středu pojedu společně se svým českým protějškem Petrem Fialou do Izraele. Setkám se s rodinou rakousko-izraelského rukojmího, který byl unesen teroristickou organizací Hamás, a také s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem a premiérem Benjaminem Netanjahuem,“ napsal na sociální síti X Nehammer.

Dodal, že jeho společná cesta s Fialou je „znamením solidarity s izraelským lidem“. Rakouský kancléř na sociální síti ještě doplnil, že se během úterý sešel s izraelským velvyslancem v Rakousku Davidem Roetem. „Teror Hamásu musí skončit,“ napsal v příspěvku Nehammer.

Izrael v uplynulých dnech navštívila řada světových státníků. Patří mezi ně například americký prezident Joe Biden, německý kancléř Olaf Scholz nebo britský ministerský předseda Rishi Sunak. V úterý byla v Izraeli pro změnu francouzská hlava státu Emmanuel Macron.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hamás, Hizballáh, Hútiové. Všechno o militantních organizacích, které hrozí Izraeli

Prvním zahraničním vládním představitelem, který do Izraele od začátku nynějších bojů s Hamásem dorazil, byl před dvěma týdny český ministr zahraničí Jan Lipavský. Ten utajenou návštěvu do Izraele uskutečnil po plánované cestě do Ománu.

Lipavský se tehdy v Tel Avivu sešel se svým izraelským protějškem Elim Cohenem a také příbuznými seniorky, kterou teroristé unesli do Pásma Gazy. Následně ještě v Jeruzalémě krátce jednal s prezidentem Jicchakem Herzogem. Šéf tuzemské diplomacie cestu zakončil nabráním 34 českých občanů, kteří požádali o pomoc při evakuaci z válkou zmítané země zpět do své domoviny.

Izrael vede válku proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás, ovládajícímu Pásmo Gazy. Hamás 7. října provedl na jihu Izraele neočekávaný a krvavý útok, který si vyžádal životy více než 1 400 lidí, převážně civilistů. Při následných izraelských akcích přišlo podle palestinských úřadů o život skoro 5 800 lidí.

Tagy:
Izrael Rakousko Tel Aviv ODS Petr Fiala Pásmo Gazy Hamás Benjamin Netanjahu Karl Nehammer Vláda ČR Jicchak Herzog