Finští hokejisté se pomstili za loňské finále. Doma zdolali v prodloužení Kanadu

Hokejisté Finska slaví po únorovém historickém triumfu na olympijských hrách v Pekingu i zisk zlata na domácím mistrovství světa. V repríze finálových soubojů z posledních dvou světových šampionátů zdolali v Tampere obhájce titulu z Rigy Kanadu 4:3 v prodloužení. Výběr Suomi tak navázal na triumfy na MS z let 1995, 2011 a 2019. Jako pořadatelé se Finové dočkali vůbec prvního medailového zisku na devátý pokus. V čase 66:42 rozhodl v přesilové hře Sakari Manninen.

Osmatřicetiletý kapitán Finů Valtteri Filppula se jako 30. hráč dostal do Triple Gold Clubu, když k letošnímu triumfu na olympiádě a zisku Stanleyova poháru v roce 2008 s Detroitem přidal i titul mistra světa. V elitní společnosti Kanaďanů doplnil devět Švédů, sedm Rusů, Čechy Jaromíra Jágra a Jiřího Šlégra a jediného kouče, Kanaďana Mikea Babcocka.

Kanada sice vedla díky přesilové trefě Dylana Cozense v čase 24:00, ale mezi 45. a 46. minutou otočil stav Mikael Granlund, který se prosadil nejdříve v pěti proti třem a pak i v pokračující početní výhodě. V 55. minutě zvýšil Joel Armia na 3:1, ale v 58. minutě vrátil Kanadu do hry obránce Zach Whitecloud.

V čase 58:36 si vynutil prodloužení Max Comtois, který byl jako jediný ze současného kádru i u loňského triumfu. Na něj nakonec nenavázal a Kanada nedokázala překonat rekordní počet 27 triumfů, který má stále na kontě Rusko a bývalý Sovětský svaz.

V úvodní desetiminutovce duel žádné velké šance nenabídl a střely z bezpečné vzdálenosti domácí Olkinuora i Kanaďan Driedger bez problémů kryli. V 11. minutě donutil Bazral forčekingem ke ztrátě puku Mäenalanena, ale Anderson z pozice mezi kruhy na finského gólmana také nevyzrál. Potom pálil Batherson. Na druhé straně zahrozil Heiskanen a ve 14. minutě minul z dorážky Lammikko.

První inkasovaný gól v oslabení

Ve 24. minutě se nedostal po Johnsonově střele k dorážce Anderson kvůli Frimanově faulu a Kanada první přesilovku zápasu využila. Barzal přihrál z pravého kruhu na levý Cozensovi, který poslal puk k bližší tyči dříve, než se Olkinuora stačil přesunout. Finové tak inkasovali v 17. oslabení na turnaji vůbec první branku. Cozens se dotáhl se sedmi góly v čele tabulky střelců na spoluhráče Duboise a českého kanonýra Pastrňáka.

Ve 28. minutě se Cozens ukázal i v defenzívní práci, když se stihl vrátit při přečíslení Finů a vypíchl Pesonenovu přihrávku na Lammikka. Při Holdenově trestu měli možnost první přesilovky domácí a Driedger si poradil s Hartikainenovou tečí i Manninenovou dorážkou a o chvíli později zasáhl pravým betonem i proti Armiaově pokusu.

Při Filppulově vyloučení mohl přidat další gól Cozens, ale tentokrát jeho pokus do odkryté části branky zblokoval Ohtamaa. V 39. minutě byl blízko vyrovnání Sallinen, který bekhendem trefil levou spojnici branky.

V úvodu třetí třetiny při vyloučeních Roye, Gregora a Sillingera měli Finové dlouho přesilovku, z toho nejdříve pět sekund v pěti proti třem, pak se jim početní výhoda dvou hráčů naskytla i na 35 vteřin, ale už po pěti ji využil Mikael Granlund. Na levý kruh se k němu odrazila od zadního mantinelu Heiskanenova střela a mistr světa z roku 2011 překonal přesouvajícího se Driedgera, který se navíc při zákroku zranil.

Kanada sáhla k power play

Do branky musel poprvé na turnaji Tomkins a po 104 vteřinách pobytu na ledě v pokračující klasické přesilovce Finů inkasoval. Mikael Granlund se trefil z pravého kruhu přesně do bližšího horního rohu branky. V 55. minutě po Lammikkově vyhraném vhazování v levém kruhu zamířil přesně Armia, který potom měl ještě možnost pojistit náskok. Kanada ale sáhla k power play a v čase 57:48 snížil Whitecloud. Platnost jeho branky sudí Nord a Öhlund ještě ověřili u videa. Za 48 sekund bylo vyrovnáno. Opět při hře bez brankáře se trefil z pozice mezi kruhy Comtois.

V nastavení nejdříve minul Barzal, potom měli šance na druhé straně Rajala a Heiskanen, který chtěl puk zasunout u levé tyče po objetí branky. Při následném Chabotově vyloučení přihrál Mikael Granlund na levý kruh Manninenovi, který přesnou ranou zahájil velké finské oslavy.

S Finy se dříve v průběhu turnaje potkali i čeští hokejisté. V závěrečném zápase skupiny B se s vědomím jistoty postupu do čtvrtfinále hokejového šampionátu proti domácímu Finsku nikam nehrnuli.

Tagy:
Kanada Finsko zlatá medaile hokej finále sport prodloužení Tampere MS v hokeji 2022 Sakari Manninen