Flegr: Nová opatření lockdown urychlí. Cílem vlády je předat zemi v co nejhorším stavu

Evoluční biolog Jaroslav Flegr hodnotil současnou situaci.

Jaroslav Flegr k opatřením

Evoluční biolog Jaroslav Flegr ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že dlouhodobým cílem dosluhující vlády je předat zemi v co nejhorším stavu. Řekl to v narážce na takzvaný bavorský model, z něhož mají opatření po 22. listopadu vycházet. „Takto rozjetou vlnu v žádném případě nezastaví. Jestli bylo cílem, abychom co nejrychleji skončili v úplném lockdownu a s přeplněnými nemocnicemi, bylo to velmi dobře zvolené,“ zdůraznil.

Podle Flegra měla vláda udělat přesný opak toho, co plánuje: „Omezit shromažďování a zavést testy tam, kde je to nutné. Dnes víme, že nemoc roznášejí lidé, kteří ji prodělali, nebo jsou očkovaní. Takže testovat by se mělo více, než se testuje, a nemělo být povoleno shromažďování osob nad určitý počet.“

Omezení počtu lidí, kteří se mohou setkávat, by podle něj mělo platit i pro očkované, a to maximálně na patnáct osob. „Přenos viru je u nich zhruba poloviční, ale pozor: Jakmile máme tak silnou virovou nálož jako nyní, tak i mezi očkovanými může být někdo poměrně vysoce infekční,“ vysvětlil Flegr.

Podle něj bude zrušení testů coby covidového certifikátu začátkem kolapsu nemocnic. „A s tím související úplný lockdown jenom urychlí. Myslím, že to je dlouhodobý cíl odstupující vlády, předat republiku v co nejhorším stavu, jak to jenom jde,“ prohlásil.

Biolog předpovídá, že nemocnice budou covidovými pacienty zahlceny do tří týdnů. „Co s tím udělají tato opatření, nevím, ale myslím, že celou situaci jenom zhorší, a to nejen po epidemické stránce. Rozeštvou už tak rozeštvanou společnost. Rozdělení lidí na dvě kategorie jen zvýší napětí,“ uzavřel.

Tagy: