Flegr: Za dokončené očkování bych každému Čechovi staršímu 65 let dal 15 tisíc korun

Jaroslav Flegr

Flegr a Hořejší o pozitivní motivaci k očkování

Evoluční biolog Jaroslav Flegr a imunolog Václav Hořejší hodnotili ve vysílání CNN Prima NEWS výrok poslance Marka Výborného (KDU-ČSL). Ten v rozhovoru pro web Seznam Zprávy zmínil myšlenku, že by si lidé, kteří nejsou očkovaní proti covidu, měli v případě hospitalizace hradit zdravotní péči ze svého. Podle Flegra by se vláda měla naopak uchýlit k výraznému pozitivnímu přesvědčování a starší část populace k vakcinaci podobně jako na Slovensku motivovat finančně.

„Takový (neočkovaný) člověk může skončit na jednotce intenzivní péče, kde by mohl ležet třeba i onkologický pacient, který nutně tu léčbu potřebuje. Tak ano, já bych klidně byl pro to, aby si péči, kterou musí dostat, klidně hradil: Rozhodl ses svobodně, ale musíš počítat s tím, že poneseš následky,“ řekl Marek Výborný v rozhovoru pro server Seznam Zprávy.

Takový nápad by podle imunologa Václava Hořejšího nemusel být úplně špatný, ale byl by také těžko proveditelný. „Jakékoliv prostředky, které by lidi přesvědčili k očkování, jsou dobré. Nemyslím si, že se tohle opravdu podaří. Je to drsné opatření. Právníci by jej napadli ještě zuřivěji než třeba zavedení nouzového stavu,“ řekl Hořejší ve vysílání CNN Prima NEWS.

Evoluční biolog Jaroslav Flegr by se zase v případě očkovací kampaně soustředil spíš na pozitivní než negativní motivaci. I když by podle něj měl neočkovaný za svou volbu nést odpovědnost, ta by prý neměla být tak likvidační, jako zmiňoval Výborný.

„Co by se mělo udělat daleko spíš, jsou pozitivní podněty, jako to dělají Slováci. Za dokončené očkování bych lidem nad 65 let dával něco kolem 15 tisíc korun. Čísla proočkovanosti bychom pak měli lepší a na vlnu omikronu bychom byli připraveni. Někdo z ekonomů by mohl spočítat, kolik bychom na tom nakonec ušetřili. Určitě by to bylo lepší,“ zmínil Flegr.

Válek apeluje na společenskou odpovědnost

Evoluční biolog není zdaleka jediným českým expertem, který se výrazně obává nové varianty koronaviru s názvem omikron. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by měl konkrétnější vládní plány v boji s covidem představit ve středu.

Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) nepožádá o prodloužení nouzového stav. Ten tak skončí už 25. prosince. Mnoho odborníků však členy vlády žádá, aby si věc ještě kvůli omikronu rozmysleli.

Válek sice hlasitě vyzývá k výrazně omezenému setkávání během svátků, ale pouze na dobrovolné bázi. „Neplánujte večírky, myslete na nás všechny. Za jeden váš večírek se může zhroutit jedna nemocnice. Proč chcete, aby vám vláda něco nařídila? Neumíte se chovat zodpovědně?“ řekl během páteční tiskové konference, když byl uveden do úřadu. Někteří experti si však nejsou jistí, zda apel na společenskou odpovědnost bude stačit.

Hořejší: Proč se vláda zesměšňuje?

„Je to úsměvné. Nechápu, proč se členové vlády takhle zesměšňují. Nechci být příkrý, ale ta rozhodnutí jsou nemoudrá. Spoléhat, že lidi něco budou dodržovat dobrovolně, už se zkusilo a nejde to. Čísla klesají, ale máme tu omikron. Doufejme, že až se tohle začne rýsovat, tak i vláda zatáhne za brzdu. Bohužel za ní zatáhne pozdě, jako to dělala i ta minulá, už je to u nás tradice,“ reagoval na Válka Hořejší.

Po tvrdším přístupu vlády volá i Flegr: „Myslím si, že apel na společenskou odpovědnost se zde už zkoušel a nefunguje. Myslím, že silvestr už bude v nouzovém stavu.“ Podle Flegra i Hořejšího by počty nakažených mohly stoupat už od příštího týdne.

Tagy: