Milion Berbrovi za titul Slavie? Tvrdík to popírá. Policejní odposlechy zmiňují i rasismus

Roman Berbr

Milion pro Berbra

V policejním spisu ke kauze bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra se píše i o milionovém úplatku od pražské Slavie. Ten měl mít Berbr od klubu přislíbený, pokud vyhraje titul. Fotbalový boss měl mimo jiné pomáhat i s ovlivňováním rozhodčích v kvalifikaci Ligy mistrů, píše web efotbal.cz. Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík informace popřel.

Policejní odposlech v pondělí 20. května 2019 zachytil hovor mezi bývalým sportovním ředitelem pražské Slavie Janem Nezmarem a tehdejším sportovním ředitelem Slavoje Vyšehrad Romanem Rogozem. Jen den poté, co slávisté definitivně získali ligový titul, oba aktéři mluvili i o Berbrovi. Jenže zajímavější než samotný rozhovor, je dodatek policistů.

„Poznámka policejního orgánu: předchozí den, 19. května 2019 vyhrál tým SK Slavia Praha titul v první lize. Policejní orgán disponuje s poznatkem, že za výhru v lize má mít Roman Berbr od funkcionářů SK Slavie Praha slíbený milionový úplatek,“ uvádí ve spisu, který má redakce efotbal.cz k dispozici, policisté. Následně doplňují, že se 20. května měli, podle nahrávky, sejít Berbr s Nezmarem a předsedou představenstva SK Slavia Jaroslavem Tvrdíkem.

Více se však o milionovém úplatku ve spisu nepíše. Je proto otázkou, zda se jednalo o falešnou stopu, věc, kterou nelze dokázat, nebo zda se svým poznatkem policisté dále zabývali, respektive zabývají. Zhruba o rok a půl později, 16. října minulého roku, byl Berbr zadržen a obviněn z několika trestných činů.

Tvrdík uvedl, že se červenobílí žádného korupčního jednání nedopustili. „V letech 2015 až 2017 jsme se aktivně snažili o změnu poměrů v českém fotbale a nabídli jsme oponentní alternativu jeho rozvoje. Nikdy jsme se nedopustili nezákonného jednání, neusilovali o ovlivnění rozhodčích v rozporu s pravidly fair play a nikomu jsme neposkytli jakékoliv finanční plnění v této souvislosti,“ konstatoval pro Seznam Zprávy.

Především se jedná o korupci spojenou s manipulacemi fotbalových zápasů či o zpronevěru 850 tisíc korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu. V polovině ledna byl spolu s Rogozem propuštěn z vazby, kde skončili proto, aby neovlivňovali svědky. Nyní Berbr nefiguruje v žádné z fotbalových funkcí.

Spis policistů však odhaluje mnohem více. Schůzka Berba s Tvrdíkem z 20. května 2019 nebyla prvním zachyceným setkáním. Již o měsíc dříve, 18. dubna, Berbr Rozogovi oznámil, že má v „jedenáct sraz s nejvyšším Číňanem“, podle mínění policie patrně s Tvrdíkem.

Spolupráce Nezmara a Berbra

Bývalý sportovní ředitel Slavie a Nezmar měl s fotbalovým bossem taktéž spolupracovat, a to především před klíčovými zápasy play off o Ligu mistrů s rumunskou Kluží koncem srpna 2019. Před prvním utkáním Berbr Nezmarovi volal a nabádal ho, aby kontaktoval hlavního rozhodčího, tureckého arbitra Cüneyta Cakira.

„Musíme se zítra na hřišti dostat k Cikarovi. Budeš ho pozdravovat, přesně od Dáši a musíte mu říct, že je váš anděl strážný, jako Slavie,“ pobízel Berbr. Odkazem na „Dášu“ měl na myslí svou partnerku Dagmar Damkovou, členku komise rozhodčích UEFA a FIFA. Nezmar reagoval, že tak učiní.

A i hovor mezi partnery je součástí policejního spisu. „Včera dobrý?“ ptal se Berbr Damkové na předzápasové setkání s italskými rozhodčími odvety a polským delegátem. „Jo, dobrý, v pohodě, tak uvidíme dneska,“ odpověděla Damková. Berbr se následně zeptal, zda bude na stadionu, ta odvětila že ano. „Se tam za nimi zastavíš, on tam na nás bude čekat Nezmar,“ pokračoval Berbr.

Následně se dotázal, kdo bude delegátem UEFA. Tím byl Tomasz Mikulski. „Polák, ale toho znám taky, ten je takovej normální, je dobrej,“ podotkla Damková s tím, že manželka Mikulskiho je asistentkou mezinárodního rozhodčího. „Ho proklepneme,“ dodal Berbr.

Nezmar o zm**ech i kabině

Své místo ve spisu má i Nezmar, který kritizoval svého nadřízeného. „Nezmar nadává na Jaroslava Tvrdíka, že to je idiot, který ničí celou Slavii a dostává ji do problémů svým chováním, jednáním a psaním na Twitteru. Vyzrazováním interních informací z klubu svým dětem, které je pak zveřejňují,“ uvádí ve spisu policisté obsah hovoru z 10. července 2019 s Rogozem.

„Dále hovoří o hráčích Delim a Ngadeuovi, že to jsou černí zm**i, protože Deli za Slavie v létě utekl a Ngadeu se chystá udělat to samé. Jan Nezmar nadává i na hráče Hašbauera, Zmrhala a spol., že to jsou zm**i, kteří rozkládají kapinu,“ dodávají policisté k hovoru. V té době přitom Nezmar pro Slavii naplno pracoval.

Tagy: