OBRAZEM: Válka dopadá i na nejmenší. Děti se ukrývají před nálety a prchají z válečné zóny

Válka na území Ukrajiny běsní od noci z úterka na středu. Z českého pohledu to může vypadat, že jde pouze o pár hodin, pro Ukrajince na místě je ale každá hodina dlouhá a krutá. Bojují o přežití – včetně malých dětí. Bombardování a válečná situace se nevyhnuly ani těm nejmenším a svět obletěly záběry vyděšených dětí, které se skrývají před útoky v metru nebo v improvizovaných krytech. Kolují i fotografie prchajících dětí s rodiči.

Ačkoliv Rusko tvrdí, že neútočí na civilní cíle, začínají se objevovat zprávy o úmrtí obyčejných lidí. Jedna z posledních zpráv dokonce tvrdí, že v ukrajinském městě Ochtyrka mělo dojít k zasažení krytu, kde se skrývaly děti z mateřské školy a sirotčince.

Ukrajinci hovoří o válečných zločinech a ženou Rusko před Mezinárodní trestní soud. „Dnešní ruské útoky na mateřskou školu a sirotčinec jsou válečnými zločiny. Společně s generální prokuraturou shromažďujeme tato a další fakta, která neprodleně zašleme do Haagu. Odpovědnost je nevyhnutelná,“ napsal na Twitter ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Během noci na pátek se také objevily zprávy o vyděšených školácích v krytu u Družkivky v Doněcké oblasti, kteří se k sobě choulili na policích. Podle dostupných informací mělo jít o dočasný úkryt při cvičení, aby děti byly na případné ruské nálety do oblasti připravené.

Podobné fotografie přicházejí i z dalších koutů Ukrajiny. Děti i dospělí se v posledních hodinách ukrývají ve stanicích metra v Kyjevě a Charkově, které jim slouží jako improvizované bombové kryty. Útočiště hledají lidé ale i na autobusových a vlakových nádražích.

Do bombového krytu se musela přesunout i novorozeňata z JIP neonatologického oddělení v nemocnici v ukrajinském Dnipru (Dněpropetrovsk). Kryt se nachází ve spodních patrech nemocnice. Dnipr byl terčem ruského raketového útoku.

Podle reportérky CNN Prima NEWS Darji Stomoatové, která se aktuálně v Charkově nachází, lidé sice disponují auty, ale nemají kudy se z měst dostat, i proto raději volí cestu autobusy nebo vlaky. Ty jsou ale na dlouhé hodiny dopředu plné a lidé tak musí čekat na další.

Tagy: