Charkov je pod palbou. Studenti prchají do Polska, popisuje reportérka CNN Prima NEWS

Reportéři CNN Prima NEWS na Ukrajině

Charkovem se ozývá dělostřelecká palba, informovala přímo z místa reportérka CNN Prima NEWS na Ukrajině Darja Stomatová. Další reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr monitoruje pohyb lidí na hranicích.

„V Charkově nyní slyšíme dělostřeleckou palbu. Před chvilkou tu začala malá panika. Lidé se začali schovávat dovnitř,“ popsala po desáté hodině dopoledne reportérka situaci u místního vlakového hlavního nádraží. To funguje i jako kryt. Palba podle ní mohla přicházet ze vzdálenosti 10 kilometrů.

Místní, s nimiž reportérka mluvila, označují situaci za strašnou. „Lidé se předtím schovávali i do metra. Většinou to bývá tak, že to na chvilku ustane a pak se začnou opět ozývat rány. Snažíme se zachovat klid a být v bezpečí. Situace ale není jednoznačná a pořád se mění,“ pokračovala Stomatová.

Studenti prchají do Polska

„Noc jsme přečkali v pořádku. V noci se ozývaly rány, ale zároveň nebylo žádné varování, že bychom se měli schovat do krytu,“ popsala reportérka. „Boje probíhaly hlavně na jihovýchod a severovýchod od Charkova,“ řekl Stomatová.

Na charkovském hlavním nádraží se podle ní mimo jiné nachází i mnoho Afroameričanů. „Říkali, že to jsou studenti místních univerzit. V tuto chvíli je nejasné, jestli (spoje) budou moci odjet. Ptali jsme se i na místní kase, jak to vypadá s evakuačními spoji. Řekli nám, že spoje by měly být doplněny, ale neví se, v kolik přijedou. Lidé míří hlavně na západ,“ vysvětlila.

„Jedeme do Polska. Všichni jsou zmatení a nevíme, jaká bude situace. Budu se snažit zemi opustit a odjet domů,“ popsala na nádraží jedna ze studentek.

Na hranicích Ukrajiny se nachází další reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. „Směrem od ukrajinského Krakovce u polských hranic se utvořila desetikilometrová fronta. Nyní se utváří fronta i na slovenské hranici směrem od Užhorodu. Od včerejška se změnila bezpečnostní situace. Celý point nyní kontroluje ukrajinská armáda, včetně speciálních policejních sil,“ dodal Kaizr.

Ruský prezident Putin v noci na čtvrtek oznámil zvláštní vojenskou operaci. „Budeme usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ prohlásil. Poté zahájil bombardování ukrajinských strategických cílů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval občany, aby zůstali doma a v klidu. Ukrajina uzavřela svůj letecký prostor. Prezident následně (po souhlasu parlamentu) vyhlásil všeobecnou mobilizaci mužů od 18 do 60 let.

Tagy: