Hnutí ANO zvažuje svolání další mimořádné schůze. Vadí jim mlčení Fialy o kampeličce

Hnutí ANO může přistoupit ke svolání další mimořádné schůze. Na půdě Poslanecké sněmovny to řekla předsedkyně klubu Alena Schillerová. Důvodem je dřívější vklad premiéra Petra Fialy (ODS) v kontroverzní kampeličce. Schillerová bude podle svých slov o schůzi usilovat v případě, že se Fiala „bude snažit problémem promlčet“.

Schillerová vystoupila se svým projevem během mimořádné schůze k bezpečnostním hrozbám. Na obhajobu hnutí ANO uvedla, že není bezpečnostním rizikem. To ale podle ní neplatí o premiérovi Petru Fialovi a jeho vkladu do kampeličky Podnikatelská družstevní záložna. „Díky investigativním novinářům můžeme tušit, že to nebylo nevinné uklouznutí nevinného profesora,“ řekla Schillerová směrem k premiérovi.

ČTĚTE TAKÉ: Putin jde po Rusech bojujících za Ukrajinu. Zveřejněte jména, budeme je trestat, vyzval FSB

Fiala měl v záložně od června 2015 do listopadu 2020 vklad ve výši 950 tisíc korun. Provinil se ale tím, že svůj podíl nezapsal do majetkového oznámení. To mu nyní znovu vyčetla Alena Schillerová. „Co ho přivedlo do kampeličky, kde byl odsouzený vrah, nechvalně proslulí devadesátkoví tuneláři nebo nechvalně známí fotbaloví bafuňáři? Opravdu skvělí společníci pro diverzifikaci úspor,“ uvedla Schillerová před poslanci.

Předsedkyně klubu hnutí ANO připomněla, že se ve Sněmovně 8. února nepodařilo prosadit usnesení, které mělo vyzvat premiéra ke zveřejnění daňových a majetkových přiznání od roku 2011.

Proto Fialu vyzvala, aby se k problému otočil čelem a zodpověděl na nejasné otázky okolo této kauzy. „Věřte, že o tom nepřestaneme mluvit. A pokud budete pokračovat v tendenci o tom dále mlčet, tak po poradě na klubu přistoupíme třeba ke svolání další mimořádné schůze a budeme na vás tlak stupňovat,“ dodala.

Na stranu Fialy se dříve postavila například poslankyně a místopředsedkyně klubu ODS Eva Decroix. „Vše probíhá přesně tak, jak by probíhat mělo. Pokud jsou kdekoliv jakékoliv problémy, ať už je to kampelička nebo jakákoliv jiná banka, má být zahájeno řízení,“ řekla. Podotkla, že když se prokáže, že tam nějaké problémy skutečně byly, má být zahájeno dokonce trestní řízení. „Pokud je za tím celá ODS, pokud kdokoliv někoho úmyslně okradl, tak samozřejmě má být vyšetřován a souzen,“ řekla Decroix.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Naklonovaná Nerudová i hladící se Vondra. Předvolební kampaň je plná parodií a cílí na mladé

Tagy: