Fronty a pozdní otevření. Slovensko začalo s plošným testováním obyvatel

Dlouhé fronty a problémy provázely v sobotu ráno na Slovensku zahájení plošného testování obyvatel na koronavirus, které potrvá do nedělního večera. Už před oficiálním zahájením svého druhu v Evropě ojedinělé akce čekali zejména ve větších městech lidé v řadě, armádě se pak nepodařilo včas otevřít všechna testovací místa. Přípravy na otestování obyvatel provázely potíže se zajištěním potřebného počtu zdravotníků. Testování je dobrovolné, podle rozhodnutí vlády se ale na obyvatele s negativním testem od pondělí nebude vztahovat zákaz vycházení.

Účast na testování je dobrovolná, podle rozhodnutí vlády se ale na obyvatele s negativním testem od pondělí nebude vztahovat zákaz vycházení. Kabinet premiéra Igora Matoviče si od akce slibuje odhalení ohnisek nákazy koronavirem poté, co počty nakažených v pětimilionové zemi začaly v říjnu výrazněji stoupat.

Úvodní fáze testování obyvatel starších deseti let se uskutečnila minulý týden ve čtyřech okresech na severu a východě země, kde se podařilo odhalit na 5594 nakažených. To představovalo bezmála čtyři procenta z celkového počtu téměř 141 000 otestovaných. Matovič odhadl, že celostátní testování potvrdí koronavirus u asi dvou procent otestovaných.

„Všude se momentálně tvoří dlouhé fronty na několik hodin, doporučujeme odložit příchod na odběrná místa na odpoledne,“ napsal ráno na sociální síti primátor západoslovenského města Hlohovec a poslanec parlamentu za vládní stranu Za lidi Miroslav Kollár. Dodal, že armáda, která celou akci organizuje, ve městě dokázala včas otevřít jen polovinu naplánovaných míst k testování, další by měla fungovat později.

Zdravotníci na jednom místě otestují za hodinu 35 lidí

Dlouhé fronty čekajících na testy hlásila slovenská média z různých měst po celé zemi včetně Bratislavy. Armáda odhadla, že za hodinu dokážou zdravotníci na jednom místě otestovat 35 lidí.

„Přijďte se nechat otestovat. Jsme v situaci, kdy je potřeba se semknout a zastavit šíření viru, který způsobuje onemocnění COVID-19. Máme jednu z posledních příležitostí, jak dokázat zlomit křivku růstu počtu infikovaných a zastavit nápor na naše nemocnice, které se nebezpečně zaplňují,“ vzkázal Slovákům ministr zdravotnictví Marek Krajčí, který jako lékař spolu s chotí přišel pomáhat s testováním na jednom z odběrných míst ve slovenské metropoli.

Slovenská armáda do poslední chvíle hledala zdravotníky, kteří při testech mohou vykonávat výtěry z nosu. Premiér jim zase slíbil zvýšení příplatků za pomoc při testování. Vyslání svých mediků na pomoc Slovensku přislíbily Maďarsko a Rakousko. Armáda plánovala sestavit na 4900 odběrových týmů, které kromě zdravotníků tvoří také vojáci, policisté či administrativní personál.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ještě během pátku, kdy armáda hlásila výraznější nedostatek zdravotníků k testování obyvatel, řekla, že akce není řádně připravena a hrozí nedostatek kapacity na otestování všech zájemců. Vybídla proto vládu, aby upravila podmínky nařízení o výrazném omezení volného pohybu osob. Kabinet se snažil motivovat obyvatele k účasti na testování i tím, že pro ty s negativním výsledkem nebude platit stávající faktický zákaz vycházení, který má několika výjimek. Od pondělí zase budou moci zaměstnavatelé vpustit na pracoviště jen pracovníky s negativním výsledkem testu na koronavirus. Některé velké firmy spustily testování svých zaměstnanců již v pátek.

K plošnému otestování obyvatel zakoupilo Slovensko antigenní testy. Ty jsou méně přesné než laboratorní PCR testy, protože neodhalí infekci u všech nakažených, zároveň ale ukážou výsledek již během zhruba čtvrt hodiny.

Tagy: