Gazdík: Máme žáky, kterým už učitelé museli oznámit, že tatínek zemřel ve válce

Ministr školství Petr Gazdík

360° (408)

Válka na Ukrajině postupně zasahuje i české školství. Do českých mateřských, základních i středních škol by v nadcházející době měli začít nastupovat právě studenti z Ukrajiny. Konflikt a uprchlická vlna s sebou přináší i nové, mnohdy drsné situace. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS řekl, že nastaly situace, kdy učitelé museli například žákům oznámit úmrtí jejich otce.

„S příchozími studenty zažíváme leccos. Už máme případy, kdy musíme žákům říkat, že jejich tatínek zemřel. Situace není jednoduchá, ale smekám před českými učiteli. Situaci zvládají velmi dobře, k žákům a studentům přistupují velmi individuálně,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Gazdík.

Upozornil mimo jiné, že ukrajinští uprchlíci byli již při svém příchodu do Česka varováni, že získat místo například na základních či středních školách a gymnáziích pro ně bude velmi obtížné. Zejména v Praze a okolí. Ještě větší problém vidí u mateřských škol, kde jsou kapacity ještě nižší.

Ministr školství má za to, že ukrajinští žáci a studenti, kteří před válkou doma uprchli do Česka, by zprvu měli nastoupit na kurzy češtiny, díky kterým by se v tuzemsku zároveň zvládli adaptovat. Obzvláště to vidí u Ukrajinců z maturitních ročníků střední školy. „Na maturitu v tomto roce to moc nevidím,“ řekl Gazdík s tím, že kromě osvojení češtiny čeká na mladé Ukrajince také nutnost sžít se s novým prostředím a vypořádání se s traumaty.

Na střední školy by podle Gazdíka mohlo více ukrajinských dětí nastoupit od nového školního roku. „Snad na tom budeme lépe v červnu, kdy budeme znát konkrétní počet lidí, který v září nastoupí na střední školy a přizpůsobíme tomu strategii,“ dodal Gazdík, který chce zároveň prosadit další zákon, kterým by ukrajinským uprchlíkům pomohl, a to nejen v oblasti školství.

Spolužáci Ukrajincům velmi pomáhají, říká Schejbalová

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR a ředitelky pražského Gymnázia Nad Štolou Renaty Schejbalové bude velký problém u přihlašování ukrajinských studentů právě na gymnázia pro období na nový školní rok. „Na gymnáziích je po prvním kole (přihlášek) obvykle plno,“ zmínila Schejbalová ve vysílání CNN Prima NEWS s dovětkem, že málokterá gymnázia nakonec uspořádají druhé kolo, kde by studenti z Ukrajiny mohli mít větší šanci.

Možností by podle ní mohlo být, že ředitelé požádají o výjimku, díky které by mohli navýšit kapacity tříd na až 34 žáků. Otevření nových tříd ale jako reálnou věc nevidí. „Gymnázia jsou opravdu naplněná a nemáme volné třídy či prostory, kde bychom otevřeli nové,“ dodala šéfka Asociace ředitelů gymnázií ČR.

Schejbalová mimo jiné poznamenala, že směrem ke studentům z Ukrajiny se jejich spolužáci chovají mimořádně vstřícně. „Pomáhají jim s jazykem, průpravou nebo s učebnicemi,“ dodala ředitelka gymnázia Nad Štolou s tím, že na středních školách a gymnáziích je tato pomoc ještě větší, protože žáci zde jsou již vyspělejší.

Tagy: