Putine, tohle fungovat nebude: Americký generál rozebral možnosti Rusů při útoku na Kyjev

Brigádní generál americké armády ve výslužbě Steven Anderson v živém vysílání CNN

Brigádní generál Steven Anderson o ruském útoku na Kyjev

Brigádní generál americké armády ve výslužbě Steven Anderson ukázal v živém vysílání CNN, jak aktuálně vypadá situace kolem Kyjeva a co musí ruská armáda udělat, aby metropoli obklíčila. Jenže akce je logisticky tak náročná, že se prezidentovi Vladimiru Putinovi nepodaří.

Před třemi týdny chtěl Vladimir Putin „blitzkrieg“ neboli bleskovou válku, dostal však „sitzkrieg“, též nazývaný válkou vsedě. „A přesně na to se nyní díváme. Pozice jsou v podstatě zaujaty již několik týdnů. Rusové nedosahují žádného významného pokroku,“ popsal Anderson.

Rusko se snaží do hry zapojit dělostřelectvo a dopravit těžkou techniku přímo do Kyjeva. Jde o tisíce kusů, které by podle generála mohly napáchat zkázu na městě a jeho obyvatelích.

„Viděli jsme již spoustu leteckých úderů, ale představte si, kdyby došlo k přehradné dělostřelecké palbě na tuto oblast. Některé jejich dělostřelecké systémy mají dosah až 60 kilometrů. Pokryly by tedy celé město,“ vysvětlil Anderson.

Rusové v současnosti zaujímají hlavně pozice východně a západně od metropole. Pro další postup je ale samozřejmě klíčová munice a rovněž palivo. „Palivo potřebují, aby se mohli pohybovat. Munici, aby mohli doplňovat zásoby. Některé jejich větší systémy mají kapacitu pouze osm nábojů, potřebují tuny zásob,“ konstatoval.

Rusové se tedy nejspíše budou snažit udělat všechno pro to, aby byli schopni zásobovat svou armádu. Anderson označil i železniční tratě, kterými to chtějí udělat – první z nich je v severozápadní oblasti a vede na letiště Hostomel, nazýváno také letiště Antonov-2, a druhá míří do čtvrti Kyjeva na východě.

Aby Rusové dosáhli svého hlavního cíle, kterým je obklíčení Kyjeva, museli by vést útočné operace po délce celé linie zejména na jihu, což je téměř 100 kilometrů. „To je obrovský úkol. K vedení standardní ofenzivní operace potřebují palivo, které činí nejméně dvě stě cisteren denně. Budou se snažit využít strategii spočívající v útoku na vůli ukrajinského lidu. A já mám pro Vladimira Putina zprávu. Nebude to fungovat,“ podotkl generál.

Tagy: