S Rusy skoncujeme do jara, tvrdí ukrajinský generálmajor. Věří, že pomůže „černá labuť“

Ukrajinská artilerie v akci u Bachmutu

S velice optimistickou předpovědí vývoje války na Ukrajině přišel náměstek ukrajinského ministra obrany Volodymyr Havrylov. Generálmajor ve výslužbě v rozhovoru pro televizi Sky News uvedl, že ukrajinské jednotky by mohly získat anektovaný Krym do konce prosince. Celá válka by podle něj mohla skončit do jara. Zdůraznil, že ruské jaderné hrozby Ukrajince nezastraší.

Podle Havrylova Ukrajinci nepřestanou bojovat, dokud nezvítězí. V rozhovoru přiznal, že počítal i s možným ruským jaderným útokem. „Bylo by to drama. Taktický jaderný útok však není hrozbou, která by nás zastavila,“ zdůraznil pro Sky News.

V otázce mírových jednání s Ruskem je Havrylov podle svých slov zásadový. Rozhovory s Kremlem si dokáže přestavit až ve chvíli, kdy budou ruská vojska připravena opustit „každou píď Ukrajiny, včetně Krymského poloostrova, kterého se v roce 2014 zmocnil ruský prezident Vladimir Putin“. Stejně tak požaduje navrácení oblastí na východě Ukrajiny, které již osm let drží Ruskem podporovaní separatisté.

Pomoci by mohla „černá labuť“

„V ukrajinské společnosti panuje rozhodnutí, že jdeme až do konce. Nezáleží na tom, jaký scénář je na stole. Lidé zaplatili hodně krve a úsilí za to, čeho jsme již dosáhli. Všichni ví, že jakékoliv zdržení nebo zmrazení konfliktu je jen pokračováním války proti existenci Ukrajiny jako národa,“ zdůraznil.

Ukrajinci v poslední době na frontě dosáhli řady úspěchů, tím největším je znovudobytí Chersonu. Na dotaz, zda se díky tomuto kroku zdají být blíže i další cíle, jako Krym, viceministr odpověděl: „Je to jen otázka času. Samozřejmě bychom to chtěli zvládnout dříve než později.“

Pomoci by podle Havrylova mohla takzvaná „černá labuť“, což je obrat používaný jako metafora popisující důležité neočekávané události, které mají významný dopad na společnost. V Rusku by takovým příkladem mohl být náhlý pád Putinova režimu. „Myslím, že Rusko může čelit ve své zemi ‚černé labuti‘. Právě to může přispět k tomu, abychom s Krymem uspěli,“ vzkázal. Dodal, že na Krym mohou podle jeho odhadů ukrajinské jednotky vstoupit už do konce prosince. „Je to možné. Není vyloučeno, že to tak bude,“ zdůraznil.

Konec války na jaře?

Generálmajor ve výslužbě věří tomu, že Ukrajinci budou ve svém tlaku na okupanty pokračovat i během zimy – navzdory mrazu, drsným podmínkám a vyčerpání. „Nemáme na výběr. Jakákoliv přestávka by ruské straně dala šanci doplnit zásoby a přivést si posily,“ uvedl s tím, že Ukrajinci nesmí v postupu polevit.

Havrylov předpověděl také, kdy podle něj válka skončí. „Pokud Rusko dokáže posílit, tak bude válka ještě nějakou dobu trvat. Ale mám pocit, že do konce jara tato válka skončí,“ uzavřel. Naopak vedoucí prezidentské kanceláře Andrij Jermak se drží v předpovědích více při zemi. Havrylova slova označil za „sen“, píše web Ukrajinska pravda.

„Miliony Ukrajinců samozřejmě sní o tom, že tato válka skončí co nejdříve. Já však budu realističtější. Tato válka pokračuje a já nejsem připraven říci přesný den a čas, kdy zvítězíme. Ale určitě se tak stane,“ dodal.

Tagy:
válka jaro Vladimir Putin vojáci rozhovor Ukrajina Krym Rusko predikce boje Sky News ruská invaze na Ukrajinu Andrij Jermak Volodymyr Havrylov