Gerasimov se po dlouhé době ukázal. Telefonicky mluvil s americkým generálem

Valerij Gerasimov

Válka na Ukrajině (19.5.2022 16:00)

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov se po dlouhé odmlce opět objevil. Ve čtvrtek telefonicky hovořil o situaci na Ukrajině se svým americkým protějškem Markem Milleyem, uvedla agentura TASS. Od začátku ruské invaze o Gerasimovi příliš slyšet nebylo. Leckoho překvapilo, že se nezúčastnil ani tradiční vojenské přehlídky v Moskvě 9. května, kdy Rusové slaví vítězství nad nacismem.

Telefonát se podle agentury TASS uskutečnil z americké iniciativy. „Oba generálové posoudili otázky představující vzájemný zájem, a to včetně situace na Ukrajině,“ stojí v prohlášení ruského ministerstva obrany.

Od začátku ruské invaze o Gerasimovi příliš slyšet nebylo. V médiích se spekulovalo o tom, že se generál kvůli neúspěchům ruské armády během bojů s Ukrajinou dostal do nemilosti ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na konci února se dokonce ve veřejném prostoru začala šířit zpráva, že Putin Gerasimova zbavil funkce náčelníka generálního štábu. Tato informace však nikdy nebyla potvrzena.

Gerasimov měl být ještě donedávna jedním ze tří Rusů, kteří „vlastnili jaderný kufřík“. Znamená to, že on, Putin a ministr obrany Seregej Šojgu jako jediní disponovali právem rozhodovat o použití ruských jaderných zbraní. V březnu se objevily zprávy, že tuto výsadu už má jen Vladimir Putin.

Leckoho také překvapilo, že se Gerasimov nezúčastnil ani tradiční vojenské přehlídky v Moskvě 9. května, kdy Rusové slaví vítězství nad nacistickým Německem.

Milley a Gerasimov spolu podle dostupných informací naposledy hovořili ještě před zahájením ruské invaze.

Tagy: