Putin propustil velitele své armády, tvrdí americký veterán. Fake news, obviňují ho lidé

Vladimir Putin

Náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace Valerij Gerasimov byl údajně propuštěn. Tvrdí to americký válečný veterán Alexander Vindman, který byl také členem Národní bezpečnostní rady USA. Podle něj prezident Vladimir Putin nějak musel vysvětlit neúspěch ve válce, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině. Mnoho lidí na sociálních sítích však Vindmana viní ze šíření fake news. Rusko se oficiálně k záležitosti nijak nevyjádřilo.

„Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov byl dnes údajně vyhozen. Nejvýznamnější vojevůdce minulé generace a tvůrce současných ruských ozbrojených sil,“ uvedl Vindman na sociální síti. Podle něj se Gerasimov stal smutným hrdinou ruské invaze na Ukrajinu.

V médiích se čím dál častěji zmiňuje obrovský a nečekaný odpor Ukrajinců, na který ruská strana vůbec nebyla připravená. „I když Putin válku započal a nyní ji řídí, někdo důležitý musel být vyhozen, aby zastavil rostoucí nespokojenost armády s touto katastrofou,“ zmínil americký veterán, který bojoval v roce 2004 v Iráku a byl oceněn nejstarším vojenským americkým vyznamenáním, tedy purpurovým srdcem.

Vindman se zviditelnil především v roce 2019, když jako svědek před Sněmovnou reprezentantů svědčil proti tehdejšímu prezidentovi Donaldu Trumpovi v takzvané „ukrajinské kauze“. Jeho svědectví vedlo ke schválení impeachmentu, tedy ústavní žaloby podané na Trumpa.

V případě propuštěného ruského náčelníka však Vindman čelí obviněním z toho, že tvoří a šíří fake news. Uživatelům na sociálních sítích není jasné, kde k informaci mohl přijít. Stejnou zprávu jako Vindman šíří i jeden člen ukrajinského parlamentu. Ani ten však neinformoval o zdrojích svého tvrzení.

„S tímhle opatrně. Zatím to nejsou ověřené ani přesné informace,“ kritizoval jeden z komentujících. Jiní uživatelé poukazují na to, že se Gerasimov ještě v neděli podle dostupných fotografií zúčastnil porady v Kremlu, a to za přítomnosti prezidenta Putina a ministra obrany Šojgu. Během této schůzky měl Putin dát rozkaz uvést do stavu pohotovosti jaderné zbraně.

Tagy: