Google má konkurenci. Chytrý vyhledávač Perplexity poháněný AI má hodnotu 12 miliard

Kalifornská organizace Perplexity AI vyvinula vyhledávací nástroj zkřížený s chatbotem poháněným umělou inteligencí. Přestože má firma pouhých 38 zaměstnanců, už se o ní mluví jako o konkurenci Googlu. Start-up byl oceněný na 520 milionů dolarů (11,7 miliard korun), píše Reuters.

S nástroji umělé inteligence se v minulém a předminulém roce roztrhl pytel. Není proto divu, že nástroj Perplexity AI byl dlouhou dobu ve stínu dalších chatbotů a příbuzných robotických vychytávek. Čas ale ukázal, že jde o službu, která má ambice postavit se vedle těch nejlepších.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tajemný projekt Q*: Umělá inteligence může ohrozit lidstvo. Šlo o důvod změn v OpenAI?

Uživatelé Perplexity AI ho nejčastěji přirovnávají k nejznámějšímu chatbotovi ChatGPT, za kterým stojí společnost OpenAI. K tomuto nástroji má skutečně blízko. Na rozdíl od ChatGPT má ale jedno výrazné pozitivum.

Když člověk položí službě Perplexity AI otázku – obzvláště nějakou kontroverznější – nástroj mu odpoví sám, ale zároveň mu vypíše mediální a další internetové zdroje, ze kterých čerpal. Uživatel si tak může ověřit, jestli chatbot mluví pravdu. Samotná odpověď služby ale většinou zadavateli postačí a navazující odkazy tak Perplexity AI předkládá spíše k podpoře důvěryhodnosti.

Nejde tedy o klasického chatbota, nýbrž o křížence s internetovým vyhledávačem. A právě proto se o Perplexity mluví jako o konkurenci Googlu.

To je pro vyhledávacího giganta, který zaujímá 90 procent trhu, vlastně dost děsivá zpráva. Perplexity AI má totiž pouhých 38 zaměstnanců a začala fungovat na přelomu let 2022 a 2023. V prosinci ji využilo 45 milionů lidí.

Raketový start

Naposledy se firmě od sponzorů podařilo vybrat 73,6 milionu dolarů (1,6 miliardy korun) a je nyní na neveřejném trhu oceněná na 520 milionů dolarů (téměř 12 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Mezi investory Perplexity patří další vlivní hráči na poli umělé inteligence. Například NVIDIA, která díky rozvoji AI za rok na burze vyrostla o neuvěřitelných 230 procent. Kromě toho financuje vyhledávacího chatbota i Jeff Bezos, jehož Amazon se o umělou inteligenci také velmi zajímá.

Po nástroji pokukuje i Microsoft, který má vlastní umělou inteligenci implementovanou do prohlížeče Bing. Jenže společnosti ani tento krok nepomohl k přetažení většího počtu zákazníků od Googlu.

Vyzkoušet Perplexity AI si může každý. V základní verzi je služba dostupná zdarma, a to dokonce bez nutnosti registrace, což je oproti konkurenci odvážná výhoda. Nástroj obstojně zvládá i češtinu.

Tagy: