Gratulace ke Dni Ruska, vzkázali Ukrajinci, když okupantům sestřelili moderní bombardér

Ukrajinci od začátku invaze sestřelili minimálně deset ruských bombardérů Suchoj Su-34.

Válka na Ukrajině (14.6.2022 10:00)

Ukrajincům v Charkovské oblasti se podařilo sestřelit další ruský bombardér Suchoj Su-34, informovalo ukrajinské letectvo. Stalo se tak v neděli 12. června, tedy přesně na Den Ruska, který odkazuje na přijetí deklarace o suverenitě Ruské federace. Ruská armáda od začátku invaze přišla minimálně o deset Su-34. Cena jednoho kusu se pohybuje mezi 36 až 50 miliony dolarů (minimálně 850 milionů korun).

„Naše letecké síly gratulují okupantům ke Dni Ruska a k sestřelenému Su-34,“ glosovalo ukrajinské letectvo ve svém prohlášení. Ukrajinci obávaný stíhací bombardér sestřelili v blízkém okolí Izjumu v Charkovské oblasti. Mělo jít o přímý zásah protiletadlovou raketou.

12 ЧЕРВНЯ ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПРИВІТАЛИ ОКУПАНТІВ ІЗ «ДНЕМ РОСІЇ» ЗБИТИМ Су-34! -------------------------------------- 12...

Posted by Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces on Monday, June 13, 2022

Letoun se poté zřítil. Jeho trosky skončily na nespecifikovaném ukrajinském území, které ale v současnosti okupuje ruská armáda. Stav dvou členů posádky je tedy neznámý. Rusko o okolnostech konkrétních ukrajinských útoků dlouhodobě neinformuje.

Podle specializovaného webu Oryx, který dokumentuje ruské ztráty na základě fotografií trosek, ztratila ruská armáda od začátku invaze již deset bombardérů Suchoj Su-34. Jeden takový stroj přitom stojí až 50 milionů dolarů (přes jednu miliardu korun).

Ukrajinci nebyli první, komu se povedlo tento letoun sestřelit. Dva byly zničeny už v roce 2008 během války v Gruzii. Další pekelnou kachnu – jak se stroji díky tvaru přezdívá – sestřelili Turci v roce 2015, když Su-34 přeletěl syrsko-tureckou hranici.

Nutno podotknout, že ruská armáda disponuje i modernějšími letouny. Suchoj Su-57, který má být ruskou odpovědí na americké stíhačky F-22 či F-35, však během bojů na Ukrajině ještě spatřen nebyl. Čeho se Rusové obávají?

„Letoun se připravoval 43 let. Teď máme rok 2022 – Rusové mají 11 prototypů a část z nich ani nelétá. Kdyby Ukrajinci nějaké Su-57 sestřelili, prozkoumají elektroniku, radary i motory. To si Rusové nemohou dovolit. Zjistilo by se totiž, že to není tak pokročilá technologie, jakou mají třeba Američané,“ komentoval tuto „záhadu“ vojenský analytik Jiří Vojáček.

Tagy: