Proč Rusové nevyužívají přelomové letouny? Bojí se, co by Ukrajinci zjistili, říká analytik

Ruská chlouba stíhací letoun Suchoj Su-57

K věci (516)

Ústup ruské armády z okolí Charkova není jen zásluhou Ukrajinců, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS vojenský analytik Jiří Vojáček. Vyjádřil se také k zastaralé výbavě ruské i ukrajinské armády a nastínil, jaké prostředky mohou být zbraněmi budoucnosti.

Ukrajincům se v posledních dnech či týdnech podařilo u Charkova zahnat okupanty zpět k hranicím mezi oběma státy. „Ukrajinci sice bojují hrdinsky, ale není to stoprocentně jen jejich zásluha. Rusové stahují jednotky a budou je soustředit na povstalecké republiky na Donbasu, které ještě nemají pod kontrolou,“ vysvětlil Vojáček.

Rusové tomu budou říkat přeskupování sil, Západ bude akci nazývat ústupem. Podle analytika ale rozhodně nemůžeme říct, že Rusové vyklidili pozice. Právě u Charkova – jen pár kilometrů nedaleko hranic – byly boje od začátku války velmi tvrdé. Rusové ale už vidí, že v této oblasti úspěch nezískají, takže se stahují jižněji.

Jedním ze strategických cílů je přístavní město Oděsa. „Na tu ale nemají. Mohou provést námořní výsadek, ale je tam tolik námořních min, že z moře nebude útok možný. Po zemi dobyli Cherson, ještě však musejí získat Mykolajiv, což se jim nedaří. A není to ani pravděpodobné,“ odhadl Vojáček.

Ruské tanky? Za den a půl zničené

Velkým tématem aktuálně probíhajícího konfliktu na Ukrajině je vojenské vybavení. „Obě země většinu výzbroje rekrutují ze skladů po sovětské armádě,“ nastínil Vojáček. Ruský i ukrajinský vojenský průmysl je rozsáhlý a v obou zemích se vyrábělo dál i po rozpadu Sovětského svazu. Výrobci však ztratili 90. léta, kdy neměli peníze. V Rusku pak nastal pomalý rozjezd, v jeho vývojových programech ale mnoho nového není.

Rusové na Ukrajině nasadili nejmodernější tanky T-90. „Za den a půl byly zničené,“ pousmál se Vojáček. Vyjádřil se také ke stíhacímu letounu Suchoj SU-57, který považuje za přelomový, Rusové ho ale ve válce téměř nepoužívají.

„Letoun se ale připravoval 43 let. Teď máme rok 2022 a Rusové mají 11 prototypů a část z nich nelétá. Kdyby SU-57 Ukrajinci sestřelili, prozkoumají elektroniku, radary a motory. To si Rusové nemohou dovolit. Zjistilo by se, že to není tak pokročilá technologie, jakou mají třeba Američané,“ dodal analytik.

Ruská armáda podle něj funguje jako prodejní kanál tamních zbrojních podniků. „Nemůžou přiznat, že ruční pancéřovka Carl Gustav za 100 tisíc dolarů zničila tank za 15 milionů dolarů,“ narážel na vyjádření Rusů, kteří o některých svých zničených tancích tvrdí, že je omylem zasáhli sami.

Vojáček od začátku invaze 24. února tvrdí, že Rusko je „obr na hliněných nohou“. Jeho armáda má pověst tvrdé, moderní a výkonné síly, ukázalo se ale, že realita je poněkud jiná.

Současná válka může přinést i změny v bojové taktice. „Ve všech armádách se etablují drony. Nejen jako průzkumné, ale jako bitevní prostředky. To, co ukazují na Ukrajině, je úžasné,“ dodal Vojáček.

Tagy: