Hádka o pivo v Partii: Pití k jídlu? Co když si dám tři, zkoušel Stanjura Schillerovou

Co když si dám k obědu tři piva? Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová se pohádali kvůli DPH v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS. Stanjura obhajoval svůj plán zjednodušit systém DPH na příkladu piva, které spadá do všech třech kategorií této daně, navíc je devět možností, které musí prodávající posuzovat.

Schillerová hájila zařazení točeného piva do nejnižší sazby DPH jako nápoj, který si lidé dají k jídlu. „Co když si dám dvě? Tři?“ kontroval Stanjura s tím, že pivo je stále alkohol a i k tomu bude přihlížet při sestavování oficiálního návrhu na úpravu sazeb DPH.

„I z opozice slyším, že je třeba zdaňovat neřesti, s tím souhlasím. Je třeba říct, jestli je pivo alkoholický nápoj, nebo ne. Příště můžu přinést tabuli – máme tři sazby, ale devět způsobů DPH u piva, jestli v hospodě, ve stánku a podobně,“ popsal šéf státní kasy.

Vláda chystá změny v systému daně z přidané hodnoty. Ministr financí už dříve naznačoval, že by kvůli zjednodušení preferoval sloučení dvou snížených sazeb do jedné. Podle šéfa státní kasy by mohla nově být 13 nebo 14 %. Opozice i ekonomové ale varují, že by to přineslo zdražení. A to například u léků, knih nebo vodného a stočného. O konkrétním návrhu by vláda chtěla mít jasno během jara.

„Hlavní návrh je zjednodušení daňového systému. Máme jedno pivo a je devět možností sazby DPH. Je v tom absolutní chaos,“ hájil svůj plán v Partii Stanjura. „Není to snaha vyřešit schodky rozpočtu. Přibližně by to mělo být (rozpočtově) neutrální. Položky ve snížené sazbě by měly mít sociální nebo zdravotní důvody,“ dodal.

Schillerová: Pivo určitě zdraží

„Jestli pivo půjde do 21% DPH, tak určitě zdraží,“ nesouhlasila se změnou Stanjurova předchůdkyně a místopředsedkyně ANO Alena Schillerová. „Když si dáte knedlo-vepřo-zelo, k tomu pivo, tak je to v 10%. Je to součást stravovací služby, jinak je v 21%,“ vysvětlovala s tím, že změny se dělaly hlavně kvůli EET.

Schillerová se změnami v DPH nesouhlasí. „Když dáte 13 nebo 14% DPH, to je na vás, my to budeme bránit. Tak bychom měli nejvyšší sníženou sazbu v EU. Stravovací služby jsme dali do 10% sazby, protože jsme zavedli EET,“ uvedla v pořadu. Stanjurovi vyčetla, že vládní koalice s opozicí nemluví.

Ten se bránil s tím, že oficiální návrh zatím neexistuje a probíhá odborná debata. Parametry by měly být jasné během jara. Pak je připraven změny připravit a diskutovat i s opozicí, slíbil Stanjura.

Tagy: