Zeman: Volím Babiše, má zkušenosti. Není žádným peklem, stejně jako Pavel bude očistcem

Výhodou Andreje Babiše v prezidentských volbách jsou oproti Petru Pavlovi větší politické zkušenosti. Rozhodně před druhým kolem nepředstavuje žádné peklo, jak naznačovala Danuše Nerudová. V rozhovoru pro Blesk to řekl dosluhující prezident Miloš Zeman.

Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk okomentoval výsledky a průběh prvního kola prezidentských voleb. Do druhého z nich postoupil generál ve výslužbě Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš. Současná hlava státu v nedělní debatě jasně naznačila, koho z nich dvou by nyní preferovala.

„Ve většině civilizovaných zemí není hlavou státu voják. Je třeba přemýšlet, proč tomu tak je,“ řekl Zeman. „Babiš má navíc větší politickou zkušenost než Pavel, což je nesporně jeho výhoda.“

Pavel na Twitteru na Zemanova slova reagoval tím, že Babiš má větší zkušenost s politikou rozdělování, chaosu, překrucování faktů a lží. Což je podle Pavla politika, která dosluhujícímu prezidentovi imponuje.

Zeman i na Pavlovi našel něco, co by pochválil: Pěkný knír. Také ocenil, že v Afghánistánu na něj působil klidně a sympaticky. Jinak má ovšem k vítězi prvního kola své připomínky.

„Aby to bylo vyvážené, tak mám poznámku na adresu Petra Pavla: připadá mi komické, naivní či dětinské, když neustále opakuje, že není vládní kandidát,“ prohlásil. „Navíc – pan Pavel sice zcela jistě rozumí armádě, ale nemá kvalifikaci v jiných oblastech. Prezident podle mého názoru potřebuje být odborníkem na témata, která takříkajíc pálí veřejnost, a ta jsou v podstatě socio-ekonomická.“

Výsledky voleb jej prý v zásadě nepřekvapily. Předchozí průzkumy veřejného mínění podle něj nebyly daleko od pravdy. Až na to, jak v nich dopadla Danuše Nerudová.

„V závěrečné fázi kampaně si to zkazila sama,“ zdůraznil.

Babiš i Pavel jsou očistec

Právě Nerudová těsně po skončení voleb prohlásila, že Babiš pro ni představuje zlo. Zeman její výrok interpretoval po svém.

„Paní Nerudová prohlásila, že Babiš je peklo. Z toho implicitně vyplývalo, že Pavel je ráj. Podle mého jsou oba dva spíše očistcem,“ mínil. „Volba mezi nimi dvěma totiž rozhodně není nijak dramatická. S každým z nich zažijeme dobré i zlé. Každý prezident má své dobré i špatné stránky. I já.“

Pavel v prvním kole voleb získal 35,4 procenta hlasů, Babiš 34,99 procenta. Nerudová skončila třetí se ziskem 13,93 procenta voličů. Sám Zeman tipoval na černého koně boje o Hrad Jaroslava Baštu a Karla Diviše.

„Diviš se ale v jedné z televizních debat choval jako blázen,“ uvedl. „A pan Bašta? Jako signatář Charty 77 a bývalý politický vězeň měl šanci. Jeho výrok, že prezident může odvolat vládu, byl ale přinejmenším krajně sporný.“

Babišovi podle něj pomohlo jeho setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. A také to, že Josef Středula z voleb předčasně odstoupil. Vyčetl mu však zásadní neznalost o autorství Švejka, kterou projevil v kvízu televize Prima.

„To je skutečně klasická kniha, kterou je třeba znát,“ řekl Zeman.

Druhé kolo volby se uskuteční 27. a 28. ledna.

Tagy: