Legalizace kokainu? Bez zákazů klesá chuť, řekl Peksa. Asociální a nepřijatelné, namítl David

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) a europoslanec Ivan David (SPD)

Drogy jako marihuana nebo kokain by mohly být legální a pod kontrolou státu, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS europoslanec za Piráty Mikuláš Peksa. Jeho kolega Ivan David (SPD) ale naopak tvrdí, že spotřeba roste tam, kde se zvyšuje dostupnost. Záměr některých politiků legalizovat kromě marihuany také kokain je proto podle něj nepřijatelný a asociální.

Peksa ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS přirovnal zákaz drog k americké prohibici ve 30. letech. „Čím restriktivnější politika, tím horší výsledek. Tehdy celý trh narostl do obřích rozměrů, všichni pašovali ilegální alkohol a rozrostla se kolem toho mafie,“ připomněl. Kokain by proto podle něj mohl být legální, přičemž by jeho užívání podléhalo kontrole státu.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt batolete a drogy ve školce v New Yorku. Majitelka zařízení měla s voláním sanitky váhat

S tím však nesouhlasil europoslanec za SPD. „Tento přístup pokládám za naprosto nepřijatelný a asociální. Je potřeba brát v úvahu důsledky jak zdravotní, tak sociální,“ reagoval David. Legalizace by podle něj negativně ovlivnila celou společnost.

Vyhrocená debata

Kontrola, kterou Peksa zmínil, by přitom podle něj měla spočívat hlavně v moderní psychiatrické péči, v níž by měli uživatelé drog důvěru. „Aby to nebylo jako za časů pana Davida, kdy zavírali lidi do léčeben, polévali je studenou vodou a mlátili je kdoví čím,“ rýpnul si Peksa do svého oponenta a dávno překonaných „léčebných“ metod. David však označil jeho slova za „slabomyslná“. „Pan Peksa se může usmívat ironicky, jak chce, myslím, že pokud jde o odbornost, tak na mě vůbec nemá,“ prohlásil v debatě.

Následně se David dále ohradil také proti konkrétním návrhům europoslance za Piráty. „Záležitost je třeba hodnotit odborně, ne na základě naivních představ o tom, jak funguje psychiatrická péče,“ řekl s tím, že je potřeba si uvědomit také podstatný pokles dostupnosti psychiatrické péče. „Ubývá sice hospitalizovaných, ale jen proto, že vůbec nemají šanci se do péče dostat,“ vysvětlil a dodal, že už není cílem, aby lidé přestali zneužívat návykové látky, ale aby je zneužívali pokud možno bez důsledků.

Europoslanci se ve vysílání vyjádřili také k možnému odvolání národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Jejich celý rozhovor si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy: