Haiti po zemětřesení hlásí stovky mrtvých a tisíce zraněných. K ostrovu míří bouře

Zemětřesení o síle 7,2 stupně, které v sobotu zasáhlo Haiti, si vyžádalo nejméně 304 obětí, oznámil na tiskové konferenci premiér Ariel Henry. Civilní obrana pak uvádí více než 1 800 zraněných. Haitská vláda vyhlásila kvůli zemětřesení na měsíc stav nouze. K ostrovu navíc míří tropická bouře.

Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce asi deseti kilometrů a epicentrum asi 150 kilometrů západně od metropole. Otřesy byly patrné i v sousední Dominikánské republice, která spolu s Haiti leží na karibském ostrově Hispaniola, a také na dalším karibském ostrově Kubě.

Zemětřesení udeřilo v 08:30 místního času (14:30 SELČ). Otřesy způsobily paniku, lidé v metropoli vybíhali z domů na ulici, uvedla agentura EFE. Několik minut po prvních otřesech následovaly mírnější o síle 5,2 stupně.

Do nejpostiženějších míst osobně zamířil haitský premiér Ariel Henry. Na tiskové konferenci pak uvedl, že obětí je nejméně 304. „Největší problém představují zdravotnické potřeby. Posíláme léky a zdravotnický personál do zařízení, která to nejvíce potřebují,“ řekl. Dodal, že další pomoc přijde v neděli. Civilní obrana pak na twitteru uvedla, že zraněných je přes 1 800. Mnoho lidí se už povedlo vyprostit z trosek zřícených budov.

Okamžitou pomoc přislíbily USA. Prezident Joe Biden pověřil koordinováním pomoci Haiti v této situaci šéfku americké vládní agentury USAID Samanthu Powerovou. Humanitární pomoc zašlou také Mexiko, Panama, Kolumbie nebo sousední Dominikánská republika.

Na některých místech Haiti je situace kritická. Například nemocnice ve městě Jeremie hlásila během soboty totální kolaps a vyčerpané zásoby. „Nejsme ani schopní spočítat, kolik pacientů tady máme, ale nemocnice je přeplněná a další lůžka musíme umisťovat na dvůr,“ popsal ředitel zařízení pro CNN.

Haitská vláda bojuje s časem, k ostrovu totiž míří tropická bouře, která by měla udeřit v pondělí. Americké Národní středisko pro hurikány varuje před silným větrem a vydatnými dešti, které mohou způsobit záplavy.

Haiti postihlo silné zemětřesení v lednu 2010, kdy otřesy o síle sedm stupňů zničily Port-au-Prince a okolí a zabily na 300 tisíc lidí. Stejný počet osob utrpěl zranění a na 1,5 milionu lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Haiti je nejchudší americkou zemí a v posledním více než roce ho trápí kromě hluboké ekonomické krize i krize politická a násilí ozbrojených gangů, které vydělávají na únosech či obchodu s drogami a zbraněmi. Boj o moc mohl být i motivem vraždy prezidenta Jovenela Moiseho, který byl zabit 7. července v noci doma na předměstí haitské metropole. Při útoku byla zraněna i jeho manželka, ale nikdo další, proto padlo podezření i na jeho ochranku. Několik hodin po atentátu policie zatkla skupinu kolumbijských žoldnéřů. Vražda zatím není objasněna.

Tagy: