Hamáček: Žáci by se měli testovat dvakrát týdně. Ti starší by to mohli zvládnout sami

Jan Hamáček

Tisková konference Jana Hamáčka

Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci představil, jak by mohl vypadat postupný návrat dětí do škol. Ideální by podle něj bylo zkopírovat rakouský model, kdy budou děti testovány dvakrát týdně. U starších ročníků si umí představit, že by si testy dělali žáci sami.

„Pokusíme se inspirovat rakouským modelem, kde testování probíhá pomocí antigenních testů. U starších ročníků bychom preferovali vlastní testování. Měly by to být neinvazivní testy, kde je odběr vzorků jednoduchý,“ řekl Hamáček na tiskové konferenci.

Největší problém bude podle něj v dodávkách. Vláda se proto pokusí připojit k rakouským dodávkám antigenních testů. „Spotřeba bude ve stovkách tisíc týdně. Naší ambicí je, abychom kompletní materiál předložili do pondělí, aby jej vláda schválila a my měli 14 dní na pilotní projekty, kde si proces můžeme otestovat v praxi. 1. března návrat maturantů,“ řekl.

Zároveň upozornil, že případné neprodloužení nouzového stavu může tento plán zkomplikovat. Tvrdí, že bez nouzového stavu nebude možné zajistit dostatek testů pro žáky a studenty.

Tagy: