Harrisová rozjíždí kampaň, bude i na CNN. Trump reagoval ostrým komentářem na sociálních sítích

Kamala Harrisová je oficiálně prezidentskou kandidátkou Demokratické strany.

Amerikanista Hornát k americkým volbám

Demokratická kandidátka na budoucí hlavu státu Spojených států Kamala Harrisová se ve spolupráci se svým možným viceprezidentem Timem Walzem chystá tento týden naplno pustit do předvolební kampaně. Oba dva se ve čtvrtek exkluzivně objeví ve vysílání stanice CNN, kde je čeká vůbec první společný rozhovor. Trump si v úterý na sociální síti Truth v reakci na kroky své sokyně neodpustil několik peprných poznámek. Harrisovou nazval mimo jiné soudružkou.

„Dohodl jsem se s radikálně levicovými demokraty na debatě se soudružkou Kamalou Harrisovou. Bude vysílána živě na ABC FAKE NEWS,“ uvedl sarkasticky Trump v úterý večer na sociální síti Truth. Debata by se měla uskutečnit 10. září. Bývalý prezident zároveň nařkl Harrisovou ze zbabělosti, jelikož se podle něj nechce zúčastnit debaty na televizní stanici Fox News.

ČTĚTE DÁLE: Hvězdy na sjezdu demokratů – Vystoupili Clinton a Winfreyová, spekuluje se o Swiftové a Beyoncé

Harrisová v minulých týdnech komunikovala s médii minimálně, upozornil web CNN. Republikánský kandidát na viceprezidenta a blízký spolupracovník Donalda Trumpa James David Vance jí kvůli tomu několikrát veřejně osočil a zámořská média obvinil ze spiknutí. „Myslím, že je opravdu hanebné jak pro Kamalu Harrisovou, tak i pro řadu amerických médií, že předpokládanému kandidátovi Demokratické strany 17 dní odmítají položit jedinou otázku,“ zmínil Vance.

Situace by se měla změnit již ve čtvrtek, kdy Harrisovou a Walze čeká první společný rozhovor pro americkou CNN. Interview, které povede hlavní politická zpravodajka a moderátorka CNN Dana Bashová, se bude vysílat ve čtvrtek ve 21:00 místního času (pátek 3:00 SELČ). V září je pak naplánovaná ostrá debata s kandidátem za Republikánskou stranu Donaldem Trumpem v televizi ABC News.

Harrisová měla dříve v komunikaci s médii potíže, připomněl web Forbes. V roce 2021 například v rozhovoru pro televizní kanál NBC News podrážděně reagovala na téma hraniční bariéry mezi Mexikem a USA. Novinář Lester Holt, který Harrisovou zpovídal, upozornil  na její lživé tvrzení, že hranici navštívila, ačkoliv to nebyla pravda.

Současná viceprezidentka se může těšit z podpory řady známých osobností. Podle webu Forbes se za Harrisovou postavili například herci Robert De Niro, Ben Stiller, Mark Hamill, Barbra Streisandová a George Clooney. „„Americká média mají tendenci přeceňovat, jakým způsobem podpora známých osobností má vliv na volbu,“ nastínil amerikanista Jan Hornát ve vysílání CNN Prima NEWS. Přesto by Hornát nepochyboval o vlivu kulturních megastar na mladé a nerozhodnuté voliče. „I něco jako podpora Taylor Swift může mít nakonec rozhodující vliv v těchto volbách,“ dodal expert.

Harrisová se ke kandidatuře rozhodla v průběhu léta

Kamala Harrisová se zapojila do prezidentské kampaně pozvolna v průběhu července poté, co úřadující prezident Joe Biden odstoupil ze zamýšlené obhajoby postu hlavy státu. Podle části americké veřejnosti Bidenovi uškodil slabší výkon v debatě s Donaldem Trumpem na obrazovkách CNN na konci června. Harrisová patřila mezi část demokratů, kteří vyjadřovali Bidenovi podporu i po neúspěšném televizním výstupu.

Kandidaturu Harrisové potvrdil sjezd Demokratické strany v Chicagu minulý čtvrtek. Harrisová se po potvrzení nominace vymezila vůči polarizující rétorice republikánského protikandidáta Donalda Trumpa. Zároveň přislíbila, že bude prezidentkou všech Američanů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sjezd demokratů okouzlili Obamovi. Guvernér popsal reportérovi CNN Prima NEWS atmosféru

Tagy:
CNN politika CNN Prima NEWS Joe Biden volby sociální síť Demokratická strana Forbes vláda USA Donald Trump Taylor Swiftová hlava státu Kamala Harrisová umění, kultura, zábava a média hromadné sdělovací prostředky