Harry s Meghan dokumentem dál vytáčí Brity. Ještěže to už královna neviděla, říká expert

Vzdejte se královských titulů a nejezděte na korunovaci krále Karla III. I k tomu vyzývají někteří Britové prince Harryho a jeho manželku Meghan poté, co vyšel nový dokument o jejich životě. Mnozí šestidílnou sérii považují za přímý útok na odkaz zesnulé královny Alžběty II. Královská rodina se zatím k dokumentu oficiálně nevyjádřila.

Budete čelit veřejnému odsouzení. To je hlavní vzkaz, kterým se někteří přední britští političtí a vojenští představitelé společně s historiky snaží držet prince Harryho a Meghan od blížící se korunovace britského krále Karla III.

„Na jejich místě bych se držel stranou. Ale oni se zjevně chtějí zúčastnit a následně to zpeněžit,“ prohlásil třeba britský konzervativní politik Bob Seely. „Vydělávají na tom, že zaprodávají svou rodinu. Myslím, že by se mělo jasně říct, že je tam britský lid nechce,“ doplnil moderátor a bývalý britský politik David Mellor.

Korunovace Karla III. – otce prince Harryho – je naplánována na 6. května příštího roku. Harryho a Meghan nechce na tomto ceremoniálu podle nejnovějšího průzkumu téměř polovina Britů. Obdobný počet si jich také přeje, aby se pár vzdal veškerých královských titulů.

Dokument s názvem Harry a Meghan zveřejnila ve čtvrtek streamovací platforma Netflix. Venku jsou zatím první tři díly. Diváci šestidílnou sérii často hodnotí jako „odpad“. Mnozí počin považují za přímý útok na odkaz zesnulé královny Alžběty II. „Svým způsobem je štěstí, že už královna Alžběta II. není naživu, aby to viděla... Zhrozila by se,“ uvedl pro Daily Mail expert na královskou rodinu Richard Eden.

Série pobouřila britskou veřejnost, ale i například americké občany, kteří se do té doby prince Harryho a Meghan více či méně zastávali.

Někteří experti dokument považují za přímé vyhlášení války královské rodině. „Je to velmi choulostivý projekt a přišel ve velmi citlivém čase. Jeden se může ptát, jestli ‚Sussexovi‘ dostanou pozvánku na korunovaci,“ uvedl podle agentury AP královský komentátor Richard Fitzwilliams.

Britská královská rodina se k dokumentu zatím oficiálně nevyjádřila. Podle zdrojů z Buckinghamského paláce je po odvysílání dokumentu ve stavu smutku. Nicméně je pravděpodobné, že dříve nebo později se rodina bude muset k dokumentu nějak postavit.

Fitzwilliams rozvedl jednu z možných reakcí. „Přerušit všechny vazby. Prostě je (Harryho a Meghan) úplně odstřihnout. To je ale vše, co můžou udělat, Harry totiž zůstane princem navždy,“ dodal expert. Britové teď s napětím očekávají, co přinese druhá část seriálu. Tu uvede Netflix ve čtvrtek 15. prosince.

Tagy: