Hasiči v Ostravě zkouší tlakové reproduktory. Řidiči uslyší jejich sirény lépe

Hasiči Moravskoslezského kraje

CNN_Krimi: Hasiči testují rumblery

Sirény některých cisteren hasičů v Ostravě v posledních dnech znějí trochu jinak. Testují totiž speciální hlubokotónové reproduktory zvané rumblery. Toto výstražné zařízení vydává i tlakové vlny, takže řidiči uslyší vozidla jedoucí k zásahu mnohem dřív a v hustém provozu by jim snadněji měli uvolnit cestu.

„Když jsme byli před půl rokem na předávání techniky v Hlučíně, mluvili jsme s panem ministrem na téma rumblerů, respektive hlubokotónových reproduktorů. Ty pan ministr viděl v zahraničí. Bavili jsme se o tom, že by bylo vhodné tuto záležitost vyzkoušet i v Česku,“ uvedl Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje.

Ostrava následně získala čtyři nové cisterny, které stály 37 milionů korun. Vozidla s rumblery, tedy nízkofrekvenčním sirénovým systémem, by měly být lépe slyšet, jejich zvuk by se totiž díky fyzikálním zákonitostem měl šířit prostorem snadněji.

Hasiči spoléhají na to, že teď už by je nikdo z řidičů neměl přeslechnout, když spěchají k zásahu. Pokud se vozidla s rumblery na silnicích Moravskoslezského kraje osvědčí, možná bude stát investovat do nákupu dalších těchto zařízení.

Tagy: