Haška rozpálila IIHF: Je mi na zvracení. Bojí se, že kvůli pravdě o Rusech bude v p*deli

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) dál brání vstupu ruského a běloruského týmu na půdu mistrovství světa. Ve středu potvrdila, že reprezentanti válečných spojenců nebudou ani příští rok na šampionátu v Česku. Argument pro tento krok ale není očekávatelného rázu. Což rozpálilo brankářskou legendu a nyní bojovníka za sport bez lidí ze státu agresora Dominika Haška.

IIHF v minulém roce po začátku války odebrala Rusku pořadatelství juniorského šampionátu a letošního mistrovství světa dospělých. Do toho hokejové vyslance ze státu Vladimira Putina na mezinárodní akce nepustila, letos nepustí a bránu budou mít zavřenou i pro příští rok, kdy se elita sejde v Praze a Ostravě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Možná by se strhla rvačka. Jak si Ukrajinci nedovedou představit olympijské setkání s Rusy

Leckoho ale zaráží modus operandi, který IIHF používá pro svá oznámení o události bez Rusů. Neúčast odůvodňuje tím, že „sborná“ a tým Běloruska by nebyly v bezpečí. Žádné slovo o tom, že by mělo jít o potrestání za krvavou agresi, jako je tomu v některých jiných sportech.

Středeční vyjádření orgánu, jemuž šéfuje Francouz narozený v Kanadě Luc Tardif, zní následovně: „Na základě podrobného posouzení rizik se rada IIHF rozhodla, že zatím není bezpečné zařadit ruský a běloruský tým zpět na mistrovství světa.“

„Měli bychom být všichni nadšení,“ odstartoval svůj reakční tweet Dominik Hašek. „Ale vysvětlení důvodů suspendace… To je největší lež na světě a je mi z toho na zvracení. Děláte z lidí blbce, děláte z ruských sportovců blbce. Proč jasně neřeknete pravý důvod? Nikdo vám už nevěří,“ tepal do IIHF olympijský šampion z Nagana a šestinásobný vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL.

Od loňského února vytrvale upozorňuje na to, že sportovci z Ruska na vrcholové scéně napříč sporty za současných okolností dělají reklamu válečným činům Kremlu. Na dálku vede bitvu s vedením NHL, lobuje za přerušení smluv pro Alexandra Ovečkina a jeho krajany v nejlepší lize světa.

Na sociální síti teď pokračoval v kritice funkcionářů IIHF. „Nejhorší je, že mezi čtyřma očima vám řeknou: ‚My to víme, ale to je kvůli pojistce, aby nás Rusové nemohli soudit. Takhle to doporučují právníci. Kdybychom řekli pravdu, jsme v prde*i.‘ Takže raději IIHF lidem lže a my vlastně nevíme, proč Rusové a Bělorusové nejedou na MS. Velmi smutné,“ popisoval.

A proto 58letý Hašek vyřkl to, co IIHF opomněla. „Účast každého ruského občana v soutěžích se sportovci z jiných zemí je reklamou a propagací ruské útočné války a ruských zločinů. To vede k prodlužování války a spoustě dalších ztracených ukrajinských i ruských životů. To nesmíme připustit.”

Už na konci ledna Tardif řekl: „Vždy děláme rozhodnutí s ohledem na bezpečnost hráčů včetně těch z Ruska a Běloruska. Chceme zajistit bezpečnost hráčů, realizačních týmů i veřejnosti. V tom budeme pokračovat i v budoucnu. A rovněž se chci ujistit, že nepřijímáme rozhodnutí pod politickým nátlakem.“

K tomu ještě dodal, že se „musí rozhodovat bez ohledu na otázku morálky“, což vyvolalo značné pobouření.

Tagy:
válka Olympijské hry NHL zvracení Bělorusko Dominik Hašek hokej mistrovství světa v hokeji sport Rusko IIHF ruská hokejová reprezentace Rusové Luc Tardif Mistrovství světa v ledním hokeji Mezinárodní hokejová federace Mezinárodní federace ledního hokeje Dominik Hašek