Vzácný hlas ze zámoří: Není možné oslavovat Ovečkina, podporovatele genocidní vlády

Podpora hvězdného hokejisty Alexandra Ovečkina ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi trvá. Minimálně ji nahlas neutnul. A to i přes to, že vojska hlavy státu takřka rok terorizují Ukrajinu. Mezitím útočník Washingtonu Capitals v NHL přepisuje historické tabulky a v zámoří je za to většinově bez kritických poznámek k jeho politické angažovanosti oslavován. Ale existují vzácné výjimky. Naposledy se ozval novinář z NY Post, který apeloval na to, že není na místě „Ovimu“ tleskat.

Večer před Štědrým dnem Ovečkin změnil zavedené pořádky, které se kdysi mohly zdát věčné. Ruský kanonýr se dokázal vklínit mezi prvního a druhého muže historického pořadí nejlepších střelců NHL. Proti Winnipegu Jets vstřelil 801. a 802. gól, čímž vyrovnal a posléze překonal legendárního Gordieho Howea a zbývá mu jen dohnat Wayna Gretzkého s 894 brankami.

V dalších dnech umazal čtyři góly, především hattrickem proti Montrealu. Za „velkou louží“ je imaginárně poplácáván ze všech stran za to, co i v 37 letech na ledě předvádí. I v tomto věku je totiž extrémně produktivní. V USA si může užívat svoji slávu, která neutrpěla ani po násilném únorovém vpádu ruských vojsk dirigovaných Vladimirem Putinem na Ukrajinu.

Pro Ovečkina není Putin pouhým krajanem. To však prostředí NHL včetně novinářů příliš neřeší. Proti proudu se ale naposledy vydal renomovaný a oceněný žurnalista z NY Post Larry Brooks. „Emocionálně není možné dál rozlišovat hokejistu Ovečkina a politicky činného občana Ovečkina. Není možné oslavovat muže, který se po léta veřejně hlásí jako podporovatel genocidní vlády ruského prezidenta Vladimira Putina. Vždyť ještě v roce 2017 se pokoušel vést hnutí na jeho podporu,“ uvádí ve svém komentáři.

Upozorňuje, že zdaleka nejde jen o společnou fotku s ruskou hlavou státu, kterou má Ovečkin i 10 měsíců po začátku války stále nastavenou jako instagramovou „profilovku“. Právě ve zmiňovaném roce dal hokejista dohromady PutinTeam, který chtěl, aby mělo Rusko dál stejného prezidenta. V roce 2014 jasně vyjádřil podporu invazi na Krym a následné anexi. Rodák z Moskvy je zkrátka politicky angažovaným sportovcem, který se ani za extrémních okolností nezřekl svých letitých sympatií k Putinovi navzdory všem krutostem, které vůdce největší země světa páchal a páchá.

Když válka začala, hvězda Washingtonu Capitals lakonicky podotkla, že válku nechce, ale Putin je stále prezident jeho země. Často se v kontextu aktuálních činů a současné rétoriky Ruské federace mluví o podobnostech s nacistickým Německem a jeho vůdcem Adolfem Hitlerem. Právě to se pokusil pro vystihnutí situace využít Brooks.

„Byl by baseballista německého původu ve 40. letech minulého století v USA oslavován, kdyby byl ve 30. letech náruživým veřejným obdivovatelem a příznivcem Adolfa Hitlera?“ zeptal se novinář. Jeho profesní kolega Brian Lilley z listu Toronto Sun zmiňuje, že je absurdní si myslet, že by zrovna personě typu Ovečkin v případě veřejné změny názoru – odsouzení Putinových činů – hrozilo nějaké nebezpečí. „Ušetřete mě falešných slz. Ten muž má dost peněz a konexí, aby dostal celou rodinu ze země pryč. Stačilo by, kdyby chtěl. Ale on nechce. Odmítá se vzdát své nechutné podpory Putina,“ napsal Lilley.

Brooks svůj kritický text zakončuje slovy: „Hokejista Ovečkin je muž Ovečkin. Kanonýr Ovečkin je fanatickým příznivcem Putina. Není to žádný hrdina.“

Tagy: