Dron natočil heroickou smrt Ukrajince. Bránil se přesile, aby zachránil kamarády

Ukrajinské zákopy v Donbasu (20. 5. 2022)

Aktuální situace na Ukrajině (30.5.2022 12:00)

Dron letící nad zákopem v oblasti osady Novotoškivske v Luhanské oblasti před časem zachytil bojovou scénu. V ní se měl jediný ukrajinský voják postavit přesile proruských separatistů, aby dal svým spolubojovníkům čas na ústup. Během přestřelky k němu do zákopu dopadl granát, muži se ale podařilo vyhodit ho pryč. Za hrdinství nakonec zaplatil životem.

Zatímco úvodní fázi války na Ukrajině definovaly krátké taktické střety a využívání moderních technologií, boje v Donbasu nemají daleko od druhé světové války. Zákopy, těžká technika a nekonečná a krvavá opotřebovávací válka.

Během bojů kolem Novotoškivske zřejmě ukrajinský dron zachytil hrdinné snažení osamělého vojáka. K potyčce došlo v poli zjizveném krátery, které půlí vojenský zákop.

Oblastí podle Daily Mailu postupovali proruští separatisté. Bránící se Ukrajinci brzy pochopili, že čelí přesile, a rozhodli se pro ústup. Jeden z ukrajinských vojáků ale v zákopu zůstal, aby své spolubojovníky kryl.

Rozhořela se tak zoufalá lokální bitva. Obránce začal na útočníky střílet a na chvíli se mu je podařilo zahnat. Přesila separatistů se ale brzy vrátila a Ukrajinec ustoupil do úzké uličky v zákopu. Odtamtud už neměl kam utéct.

Přesto se muž pokusil o zoufalý odpor. Neustále ostřeloval proruské vojáky, kteří se tak nemohli k jeho pozici přiblížit. Separatisté nakonec začali házet do zákopu granáty. Ukrajinec se kryl před výbuchy a šrapnely. Jeden granát dopadl do přímé blízkosti obránce, voják ho ale vzal a hodil zpátky přes okraj zákopu.

Smrt hrdiny

Další granát už ale vybuchl přímo u obránce a vážně mu poranil nohy. Navzdory zraněním ale muž nadále bojoval a podařilo se mu další tříštivý náboj odhodit pryč. Proruští separatisté ale Ukrajince naprosto zasypali. Poslední granát dopadl přímo k nohám obránce. Následoval výbuch a ze zákopu začal stoupat oblak dýmu.

Tehdy ukrajinský voják pravděpodobně zemřel. Podle některých zdrojů ukončení života napomohl, než aby padl do ruského zajetí.

Ačkoli záběr z dronu vypadá prokazatelně, je na místě připomenout, že Ukrajinci i Rusové podobná videa často využívají k propagandě. Příkladem byl i incident na Hadím ostrově, ke kterému došlo v prvních dnech války. Tehdy internet oblétlo video, na kterém se Ukrajinci odmítli vzdát ruské válečné lodi, a dokonce ji poslali do míst, kam slunce nesvítí. Následně měli vojáci zemřít v ruské palbě. Nakonec se ale ukázalo, že to celé bylo trochu jinak, jelikož se o několik dní později obránci Hadího ostrova objevili v řadách ruských zajatců.

Tagy: