Hitler byl na konci války odtržen od reality. Putinovi hrozí to samé, říká psycholog

Adolf Hitler byl na konci druhé světové války zcela odtržen od reality. A bylo by zvláštní, kdyby se ruský prezident Vladimir Putin stal výjimkou. U vůdců a diktátorů se jedná o přirozený jev, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský psycholog Daniel Štrobl. Přiblížil také projevy posttraumatického stresu u uprchlíků z Ukrajiny.

Změny, ke kterým dochází u „vůdců velkých velmocí a diktátorů, pokud jsou dlouhodobě u moci a v mnoha směrech odděleni od běžného světa“ popsal už dávno americký psychiatr Robert Jay Lifton. „Do hlavy Vladimira Putina nevidím, ale z logiky věci bych byl velmi obezřetný v úvahách o tom, do jaké míry je informován, co se skutečně děje, a do jaké míry je schopen z informací, které má, vydedukovat obraz reality,“ upozornil vojenský psycholog.

„Když to hodně přeženu a řeknu s velkou nadsázkou – Adolf Hitler na konci druhé světové války byl v situaci, že vůbec nechápal, v jakém maléru jsou, pohyboval neexistujícími jednotkami a byl zcela odtržen od reality. Bylo by zvláštní, kdyby v tomto byl Vladimir Putin výjimkou,“ dodal Štrobl.

Psychika ukrajinských uprchlíků

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHRC) uvedl, že z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchlo nejméně 368 tisíc lidí. „Adrenalin opadne v okamžiku, kdy člověk začne vnímat, že je tzv. v bezpečí. Po několika hodinách a dnech se začnou projevovat následky stresu, zejména z úzkosti o své blízké, ale i hrůzy z toho, co prožili. Pak přicházejí posttraumatické symptomy. Byť se to nezdá, mnohým Ukrajincům ještě nedošlo, co se stalo. Je to krátká doba. Žijeme ve velké setrvačnosti,“ vysvětlil vojenský psycholog.

Podle Štrobla má bránící strana vždycky vyšší morálku než útočící. „Jinak bude uvažovat ruský voják, který třeba ani nemá ponětí, kde je a proč tam je. A jinak bude bojovat a myslet člověk, který brání svoji zemi a domov.,“ uvedl Štrobl.

„Myslím si, že pokud bychom čelili takovému napadení jako Ukrajina, i u nás, v Polsku či na Slovensku by se nálady projevily podobně jako na Ukrajině. To ale nijak nesnižuje respekt a obdiv, který by Evropa k Ukrajincům měla mít,“ dodal.

Tagy: