Žoldáci Vagnerovy armády řádí na Ukrajině. Mají popravit prezidenta Zelenského

Volodymyr Zelenskyj ve vojenské výzbroji

Bezpečnostní expert o postupu Ruska na Ukrajině

Do války na Ukrajině se podle prestižního britského deníku The Times už zapojila také Vagnerova skupina – paramilitantní jednotka žoldáků, kterou mají pod palcem oligarchové napojeni na Vladimira Putina. Formace má údajně za cíl zavraždit prezidenta Volodymyra Zelenského, který zůstává v obleženém Kyjevě.

Nechvalně proslulá Vagnerova skupina rozsévá strach už řadu let. Skupina se zúčastnila anexe Krymu, občanských válek v Lybii, Středoafrické republice i Sýrii. Její členové to znají i na Donbase. Teď se má Vagnerova skupina nacházet poblíž Kyjeva. Upozornil na to list The Times.

Kdo žoldáky řídí? Podle zahraničních médií je skupina napojená na ruské oligarchy kolem ruského prezidenta Putina, zejména pak miliardáře Jevgenije Prigožina, kterého chce dopadnout i americká FBI.

Vagnerova skupina je paramilitantní jednotka žoldáků, což znamená, že její členové pracují na jiných úkolech než klasická armáda a jsou zpravidla věrní tomu, kdo si je najal.

Zelenskyj i Kličko v ohrožení

O přítomnosti Vagnerovy skupiny na Ukrajině se měla v sobotu dozvědět i vláda v Kyjevě. The Times píše, že cílem proruských žoldáků má být prezident Zelenskyj, který vede obranu hlavního města a dodává lidem po celé Ukrajině odvahu.

Po jeho případné smrti má Vagnerova skupina cílit na další členy vlády a připravit tak půdu pro převrat a nastolení loutkového kabinetu, který by mělo Rusko pod dohledem.

Na seznamu osob k likvidaci má být celkem 23 jmen, mezi nimi i bratři Kličkové, Vitalij a Vladimir, kteří rovněž osobně brání Kyjev. Informoval o tom list Daily Mail.

Vagnerova skupina dlouhodobě čelí obvinění z válečných zločinů, v minulosti se měla dopustit brutálních případů mučení a zabíjení vězňů. Kolem Kyjeva má operovat zhruba 400 členů této skupiny, na Ukrajině jsou ale údajně až čtyři tisíce těchto žoldáků, kteří mají provádět sabotáže po celé zemi. Někteří z nich prý již padli do zajetí.

Tagy: