Hledá se sčítač tučňáků. Může se těšit na krásy Antarktidy, musí ale oželet splachovací záchod

Britská charitativní organizace zaměřená na ochranu kulturního dědictví inzeruje volná místa na Antarktidě. Úspěšní uchazeči se budou muset přizpůsobit téměř neustálému dennímu světlu i mrazivým teplotám a obejít se bez splachovacího záchodu či tekoucí vody. Mezi výhody zaměstnání ale patří dobrodružství, velryby i spousta tučňáků, nádherná krajina a možnost podpořit úsilí o ochranu přírody v jednom z nejodlehlejších koutů planety, napsal list The Guardian.

Organizace UK Antarctic Heritage Trust (UKAHT) uvedla, že hledá "vášnivé dobrodruhy připravené přijmout životní výzvu" na pracovní místa, která zahrnují správu muzea, pošty a obchodu se suvenýry, ale také sčítání tučňáků. Budou žít a pracovat na základně v Port Lockroy na ostrově Goudier, který je velký asi jako fotbalové hřiště.

ČTĚTE DÁLE: Ve Dvoře Králové se narodil vzácný tučňák. Safari Park se pochlubil prvním letošním mládětem

Současnou vedoucí základny je 33letá porodní asistentka Bridie Martinová-Westová. "Blíží se konec našeho pobytu, ale stále tu máme to kouzlo, že se podíváme ven a vidíme stovky mláďat tučňáků, která jsou téměř úplně vylíhnutá, žasneme, když vidíme proplouvat keporkaky a plejtváky," popsala Martinová-Westová pět měsíců v jednom z nejizolovanějších pracovních prostředí na planetě. "Na jedné straně ostrova máme to nejmajestátnější pohoří a na druhé straně ledovec s ledovými krami. Je to opravdu syrová příroda a úžasně krásná," dodala.

Vaření je společné, což znamená, že jídlo je proměnlivé. Tým má podle Martinové-Westové štěstí, že je v něm vyučený cukrář, což znamená, že jedno jídlo může být rizoto z divokých hub a následuje flambovaný ananas.

Typický večer může zahrnovat sledování filmů, hraní stolních her nebo pokračování antarktické tradice, kdy lidé přednášejí formální prezentace na témata, o kterých něco vědí. "Je to taková milá činnost, jen se učit a vidět, jakou má někdo vášeň," uvedla Martinová-Westová. Všichni se podle ní dokázali přizpůsobit, včetně toho, že nemají splachovací záchody nebo tekoucí vodu.

Úspěšní uchazeči musí být "odolní, fyzicky zdatní, ekologicky uvědomělí" a připraveni na výzvu strávit pět měsíců tak daleko od domova, vedla šéfka charitativní organizace Camilla Nicholová.

Zájemci ze Spojeného království se na pozice mohou hlásit od pondělí, přičemž školení začne v srpnu před stáží, která se uskuteční od konce října nebo listopadu do března 2025. Předtím budou pohovory a výběrová řízení.

Úspěšní uchazeči podle Martinové-Westové nebudou zklamáni. "Byla to fantastická zkušenost. Je to velmi náročné, je to spousta práce, z níž některá je dost fyzická," řekla. Všichni na ostrově sdílejí malou ložnici s palandami, takže je obzvlášť důležité, aby spolu dobře vycházeli. "I to je součástí pohovoru, nejde jen o to, jaký jste jednotlivec, ale je vidět, jak fungujete jako tým," dodala Martinová-Westová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se vypouští zvířata do volné přírody

Tagy:
Velká Británie Antarktida krása Dvůr Králové nad Labem ZOO Dvůr Králové splachovací záchod UK Antarctic Heritage Trust Camilla Nichol