Antarktida už se neuzdraví. Tučňáci hynou, tragické následky hrozí celému světu, varují vědci

Objem mořského ledu na Antarktidě se propadl na historické minimum. Podle vědců oproti obvyklým zářijovým hodnotám schází v oblasti 1,5 milionu kilometrů čtverečních mořského ledu. Kvůli úbytku ledové plochy umírají na Antarktidě tisíce tučňáků. Informoval o tom list Daily Telegraph.

„Je to tak daleko od všeho, co jsme v minulosti viděli, že je to téměř ohromující,“ komentoval odtávání mořského ledu na Antarktidě vědec Walter Meier, který se tématem zabývá v Národním centru pro údaje o sněhu a ledu. Pro BBC vyjádřil obavu, že naděje, že by se Antarktida vrátila k někdejší hmotě mořského ledu, není přiliš velká.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vědce děsí, jak tající Antarktida ovlivní klima. Může se z ní stát radiátor planety, varují

V současnosti je podle vědců na Antarktidě vůbec nejmenší podíl mořského ledu v historii měření. Při porovnávání průměrných zářijových hodnot je vidět, že v oblasti teď chybí 1,5 milionu kilometrů čtverečních mořského ledu. To představuje plochu pětkrát větší, než jakou zaujímají Britské ostrovy.

Web Daily Telegraph informoval, že to může mít dramatický vliv na další ohřívání planety. Antarktida totiž obyčejně planetu ochlazuje – sníh a led odráží sluneční paprsky a ochlazuje okolní vodu.

Jenže s tím, jak led odtává, odhaluje se slunci čím dál více vody. A ta naopak teplo pohlcuje, čímž se oblast nadále ohřívá.

Proces má katastrofický dopad také na úbytek fauny na Antarktidě. Jen za minulý měsíc podle vědců zahynulo 10 tisíc mláďat tučňáků císařských. Mořský led pod nimi zkrátka roztál a rozpadl se dříve, než živočichům narostlo voděodolné peří, díky kterému mohou dospělí jedinci v oceánu plavat.

Odtávání ledu ohrožuje také tuleně a další zvířata, která na něm přežívají.

„Začíná být zjevné, že je Antarktida náchylná na klimatickou změnu více, než se čekalo. Je to potenciálně opravdu alarmující známka antarktických klimatických změn, které tu posledních 40 let nebyly. A objevuje se až nyní,“ sdělil pro BBC vědec Robbie Mallett z Manitobské univerzity.

„Co se stane na Antarktidě, nezůstane jen na Antarktidě. Všechno má globální následky. Tudíž je nutné zvýšit povědomí o tom, čím si teď ledový kontinent prochází,“ sdělila pro web televize Sky News Jane Rumbleová, vedoucí oddělení polárních regionů na britském ministerstvu zahraničí.

Odlamování ledovců a úbytek mořského ledu bude podle vědců na Antarktidě stále častější, což může mít tragické následky pro zbytek světa.

Tagy: