Hokejový fanoušek Lukašenko zřejmě přijde o svátek. MS se má přesunout do Ruska

Evropská unie chystá proti Bělorusku pod kontrolou prezidenta Alexandra Lukašenka rozšířit sankce a muže, který je považován za posledního evropského diktátora, zřejmě nepotěší ani IIHF. Mezinárodní federace ledního hokeje totiž plánuje připravit stát, ve kterém je politická situace zejména po srpnových zmanipulovaných volbách značně napjatá, o pořádání mistrovství světa.

V Bělorusku, konkrétně v Minsku, se měl šampionát konat příští rok, přičemž jako druhý pořadatel byla vybrána lotyšská Riga. Podle webu Hockey News zůstane město v Pobaltí v roli organizátora i nadále, ovšem zřejmě dostane nového parťáka, a to Moskvu.

Do Minsku se nejlepší hokejové reprezentace sjely v rámci mistrovství světa pouze v roce 2014. To Moskva je poměrně osvědčeným domovem pro největší akci sezony a MS se v ní hrálo šestkrát.

IIHF pravděpodobně přiřkne ruské metropoli další pořadatelství kvůli vyhrocenému stavu v Bělorusku, který trvá od letních voleb. Prezident Alexandr Lukašenko obhájil svůj post, ovšem údajně za pomoci zfalšování výsledků. Následovala vlna demonstrací, které policie brutálně potlačovala. Obecně platí, že tamní režim proti jakýmkoliv kritikům vystupuje velmi nekompromisně. A opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská musela kvůli výhrůžkám prchnout do Litvy.

Za daných okolností se čím dál tím více začalo mluvit o tom, že by Bělorusko nemělo být „odměněné“ prestižní akcí, jakou bezesporu mistrovství světa je. Podobná slova pronášel například také Evropský parlament. Na očekávaný sportovní svátek se nesmírně těšil také sám Lukašenko, který je velkým hokejovým fanouškem. Nyní to vypadá, že pokud bude chtít mezi 21. květnem a 6. červnem 2021 vidět na vlastní oči hokej, bude muset opustit Minsk a vydat se do sousedního Ruska nebo Lotyšska.

Už v srpnu po vyhlášení výsledků voleb a prvních protestech se nechal lotyšský premiér Krišjánis Kariňš slyšet, že si spolupořádání šampionátu s Běloruskem nedovede představit.

Novinář Ryan Kennedy z uvedeného webu Hockey News nyní napsal, že René Fasel – tedy prezident světového hokeje – má na začátku dalšího týdne zamířit do Moskvy, kde má jednat se šéfem ruského hokeje a brankářskou legendou Vladislavem Treťjakem. „Musíme mít jistotu, že se šampionát uskuteční bezpečně a zodpovědně, pro všechny,“ uvedl už dříve Fasel.

Podle viceprezidenta IIHF Kalerva Kummoly musí být o dějišti definitivně jasno do začátku ledna.

Není to jen politická situace v Bělorusku, která ohrožuje šampionát. Nikdo neví, jak to na jaře bude s pandemií koronaviru, která letos bez náhrady zrušila mistrovství světa ve Švýcarsku. Nehrálo se poprvé od poválečného roku 1946.

„Kdyby se mělo mistrovství světa konat nyní, nešlo by to,“ řekl Kummola.

Tagy:
Bělorusko Alexandr Lukašenko hokej mistrovství světa v hokeji sport Svjatlana Cichanouská René Fasel IIHF