Pozor na hořké okurky a cukety. Po požití hrozí intoxikace, varují odborníci

Hořké okurky a cukety mohou způsobovat zdravotní potíže.

Jedovaté okurky a cukety

Odborníci varují před pojídáním hořkých okurek nebo cuket. Právě hořká chuť je totiž indikátorem toxického kukurbitacinu, který může způsobit zdravotní potíže. V minulosti už se vyskytly i případy úmrtí u starších citlivých jedinců.

Stovky až tisíce let šlechtění za sebou mají okurky, cukety, dýně a další zelenina. Díky tomu je jejich chuť lahodná, přesto obsahují i látky, jež mohou lidskému organismu škodit. „Jsou to látky, které rostliny produkují, aby se ochránily před býložravci. Ta rostlina nechce, aby ji sežrali lidé či zvířata,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Tomáš Moravec, vedoucí laboratoře virologie Ústavu experimentální biologie.

ČTĚTE TAKÉ: Česko se propadlo v žebříčku kvality potravin. Zemědělci projídají dotace, tvrdí obchodníci

Díky šlechtění zůstávají toxiny jen v listech, avšak občas se může obsah kukurbitacinů výrazně zvýšit i v plodech. „Když se sejde počasí, odrůda a třeba útok býložravců na rostlinu, stres v těch plodech může zvýšit obsah hořkých látek a může dojít k otravě,“ pokračoval Moravec.

Hořké okurky přitom zná každý z nás. Málokdo však ví, že nás má tato chuť varovat před otravou, kterou většinou provází jen nepříjemný průjem. U citlivých jedinců ale může být její průběh nebezpečný. Před několika lety se takto otrávili hořkou cuketou dva starší manželé v Německu. Svou roli tehdy hrálo i velmi horké léto.

„V kombinaci s tím, že to byli lidé nad 70 let, tyto faktory vedly k tomu, že dehydrataci, kterou ta cuketa vyvolala, nepřežili,“ doplnil k případu biolog.

Tagy: