Hostomský: Vakcíny jsou bezpečné, dětem nic nehrozí. Je ale otázka, jestli je potřebují

Zdeněk Hostomský

PARTIE Terezie Tománkové 5.12.2021

Rodiče nechávají očkovat děti čistě z byrokratických důvodů, míní biochemik Zdeněk Hostomský. V Partii Terezie Tománkové řekl, že vakcíny jsou pro děti bezpečné, je však otázkou, jestli je vůbec potřebují.

Hostomský řekl, že své malé děti nechá očkovat. „Moje žena si to tak přeje, nikoliv z medicínského hlediska, ale čistě z byrokratických důvodů, aby mohly jít na kroužek, do bazénu. Stát to nastavil, já to respektuji,“ prohlásil biochemik v Partii.

„Vakcíny jsou bezpečné, dětem nic nehrozí. Jestli je ale potřebují, to je otázka,“ krčil rameny Hostomský. Shodli se na tom s jihočeským hejtmanem Martinem Kubou (ODS).

„Postupoval bych podobně jako pan profesor. Vakcíny jsou bezpečné a dětem nic nehrozí. Podívejte se, kolik lidí bylo vakcinováno, nemáme žádné dopady,“ zmínil Kuba.

Podle něj je ale mnohem důležitější, aby byli očkovaní starší lidé. „Kdybychom si představili společnost, v níž budou naočkovány děti do 12 let a nikdo nad 60, ta situace by byla ještě horší než teď. Pokud neumíme naočkovat lidi starší 60 let, nelamme na to pětileté děti,“ zdůraznil Kuba v Partii.

Děti nesmí být rukojmí, říká Špičák

„Nechtěl bych, aby se děti staly rukojmím toho, že neumíme naočkovat rizikové skupiny. Raději bych byl pro povinné očkování dospělých,“ přidal se poslanec hnutí ANO a lékař Julius Špičák.

Jestli očkovat, či neočkovat své dítě, je otázka, kterou v posledních dnech řeší řada rodičů. To, že očkování proti koronaviru zachraňuje životy především seniorům a lidem s chronickými onemocněními, už ví zřejmě každý. Denně prezentovaná čísla ukazující, že na JIP končí neočkovaní, to jen potvrzují.

U dětí je ale situace trochu odlišná. Většině z nich především nehrozí těžký průběh onemocnění. Přesto ho ale nelze vyloučit a i v Česku jsou doložené případy takzvaného multisystémového selhání organismu poté, co dítě covid prodělalo.

To je jeden z důvodů, proč se nyní Česko rozhodlo zahájit dobrovolné očkování i malých dětí. Druhým je snaha zvýšit proočkovanost populace ve chvíli, kdy řada seniorů i dospělých vakcinaci odmítá.

Redakce se na názory na očkování dětí ptala politiků a odborníků. Jejich reakce si můžete přečíst zde.

Tagy: