Z dcerky jsem měla hadrovou panenku, teď leží na JIP, líčí maminka boj s covidem

Dvouletá dcera Lucie Máchové

Strach a bezmoc už několik dnů prožívá maminka Lucie z Prahy, jejíž dvouletá dcera se nakazila koronavirem a projevila se u ní závažná reakce imunitního systému neboli tzv. syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi. Ten může vést až k poškození orgánů s vleklými komplikacemi. Holčičku po čtyřech dnech jako hadrovou panenku odvezla do Motola, kde ji čeká několikatýdenní péče. Lucie se se svým příběhem svěřila na Facebooku a apeluje na všechny, aby nákazu nepodceňovali.

„Moje dvouletá holčička leží v Motole na JIP s tzv. syndromem multisystémové zánětlivé odpovědi spojené s virem SARS-CoV-2 u dětí. Nejhorší na tom je, že se o něm nemluví a nejde včas rozpoznat příznaky, které bohužel připomínají další běžné onemocnění,“ popsala na Facebooku maminka. V nemocnici je její dcerka od pátku.

Pod příspěvkem se jí sešly stovky podpůrných komentářů, ale i dotazy dalších maminek, které mají z nákazy u svých dětí obavy.

Z počátku jí vůbec nenapadlo, že by mohlo jít o nějakou vážnou formu koronaviru, která se projevuje u dětí. Dosud o tom neslyšela. „U nás to začalo vysokou horečkou, které nikdo nevěnoval pozornost (měla i 41), když nezabírala antibiotika, jelikož se předpokládalo, že má angínu, a nedařilo se srazit teploty ani obklady a sprchováním,“ pokračuje maminka Lucie s tím, že jí vůbec nenapadlo, že by horečka mohla být syndromem něčeho tak vážného.

Její holčička postupně stále více slábla. „Čtvrtý den už jsem měla doma hadrovou panenku, která nejedla, nekomunikovala, bolela ji hlava a bříško, přidal se průjem. Nejhorší na tom je, že doktoři začínají přemýšlet o této variantě až tehdy, pokud má dítě horečky minimálně tři dny. Takže jste v podstatě bezmocní,“ líčí dál.

Držte nám palce ❤️ tak i nas nakonec pravděpodobně dostihl Covid, i když nevím kdy. Jediné co vím je to, že moje...

Posted by Lusiiee Máchová on Tuesday, January 12, 2021

Maminka pro CNN Prima NEWS uvedla, že její dcerka je na tom aktuálně lépe a už nemá teploty. Velmi si váží péče sestřiček, které se o její holčičku starají. „Máme skvělou péči lékařů i sester. Obdivuji jejich nasazení, a hlavně přístup k malým pacientům. Jsou milí, vždy dokážou vyjít vstříc a k dětem se chovají opravdu krásně,“ popsala maminka situaci v pražské fakultní nemocnici.

Tvrdili, že děti nejsou rizikovou skupinou, zlobí se maminka

Velký problém vidí ale v tom, že se o syndromu projevujícím se u malých dětí téměř nemluví. Jak je situace vážná, jí došlo až ve chvíli, kdy viděla další děti hospitalizované v motolské nemocnici

„Bohužel až tady jsem zjistila, jak je celá věc s covidem vážná. Doteď jsem jí nevěnovala až takovou pozornost, jelikož už mám taky všech opatření dost. Ale pohled na další děti, které jsou pozitivní a jsou pak na ARU, vás nutí celou věc přehodnotit. Celou dobu se tvrdilo, jak jsou děti mimo rizikovou skupinu, ale tady vidím pravý opak,“ popisuje pocity bezmoci maminka.

Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi

Syndrom se v Česku objevil už u desítek dětí. Projevuje se až několik týdnů po prodělání covidu a jde o jakési imunitní onemocnění v reakci na nákazu. Příznaky jsou velmi vysoká horečka, bolesti břicha, průjmy a zvracení a může se přidat i vyrážka. V dlouhodobém horizontu hrozí podle lékařů záněty cév, poškození orgánů, především srdce. Syndrom je ale léčitelný, přestože ho mohou provázet dlouhodobé komplikace.

„O syndromu se v podstatě moc neví, jenom to, že zasahuje srdce. To má dcerka slabé a čekáme, co bude dál. Musí být silná a nikdo neví, co to udělá do budoucna,“ bojí se.

Podle bývalého ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly je však syndrom léčitelný. „Co je pozitivní, že ve většině případů je léčitelný poměrně rychle, ale pravdou je, že v některých případech zanechává poměrně dlouhodobé komplikace,“ míní Prymula.

Příkladem je dcera paní Máchová, která si v nemocnici pobude nejméně dva až tři týdny, a pak ji čekají kontroly na kardiologii každé tři měsíce.

Podle Máchové ale chybí dostatečná osvěta a i zveřejněním svého příběhu chce pomoci k tomu, aby se o tomto nebezpečném syndromu více mluvilo. „Prosím, buďte na sebe i své děti opatrní, a hlavně se opravdu snažte dodržovat opatření a hygienu, je to důležité,“ apeluje.

I Prymula zdůrazňuje, že včasná reakce důležitá. „Syndrom má typické příznaky. Signálem je třeba kožní vyrážka v souvislosti s teplotou u covidu, Dají se pak očekávat následky, rodiče by měli kontaktovat zdravotnické zařízení,“ dodává.

Tagy: